RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

PETAK I SUBOTA!

Svako od nas ima sopstvenu ljestvicu ljudskih osobina po kojima vrednuje sve oko sebe, a sebe najmanje. Davno je dokazano da su svi zadovoljni svojom pameću i samo bi se mijenjali za tuđu imovinu ako procjenimo da je veća od naše.

Nakon opservacija na ličnom nivou, zaključila sam da je najgora osobina škrtost ili cicijaštvo. Sama po sebi možda i nije opasnost ili smetnja za one koji nemaju direktnu vezu s takvom osobom u stilu „baš me briga, to nisam ja„!

Škrtost je lokomotiva koja vuče ostale ružne osbine koje tu, XY osobu vuku u nevolje.

Ta persona postaje neomiljena u društvu iz prostog razloga – nikad neće ništa platiti i u svakoj prilici gleda da se izvuče kad se izvlači tekulin.

Ako se nađete u društvu takve osobe dolazite direktno u situaciju transfer- blama jer zbog škrtosti sve lekcije bontona padaju u vodu. Bruka je vjerni pratilac takvih osoba, ne znaju primiti poklon ako im se dogodi, a dogodi se jer tresući se od cicijaštva i ono što dobiju uplaši ih da će na ćupriji možda nešto otplatiti za ono što su na mostu dobili.

Uzvratiti, indirektno na tuđu darežljivost, taman posla, pa ko je to vidio?! Bespotrebno rasipanje!

Počinju mrziti sve one oko sebe koji su laki na novčaniku jer im je neshvatljivo da se to može raditi s takvom lakoćom i ostati živ. Taj prijeki pogled zavisti na tuđi trošak se teško može izbjeći. Užasavaju se blizine onih koji vole kupovinu. Samim tim postaju persone pod brojem JEDAN koje treba izbjegavati kao kugu.

Cicija može samo u mladosti naći partnera kad se svi pronalaze “onako“ i ništa ne znaju o tome jer mladost ima svoja očekivanja u ludosti koja se s njom slaže kao petak i subota. U zrelim godinama kad se prilično toga naučilo i filtriralo, teško da će se neko polaksiti da mu takva osoba bude partner u ljubavi. Ni u plesu, oni ne mogu biti dobri partneri, a kamoli gdje drugo. U plesu partneri moraju imati širinu i komociju u koracima, a cicija misli da se i u tome treba voditi računa i smanjiti na najmanju mjeru. Nikada ne plešu valcer jer je to ples luksuza i raskoša.

Kupaju se rjetko jer puno vode nizašta se prospe, sapun se ipak troši za razliku od … razlike, losion za tijelo je vanredni trošak, neoprostiv!

Iz tog razloga odnosno štednje za kupanje brinu da se što manje znoje pa seks se izbjegava, a ako se već i desi najbolje je u tuđoj kući da se ogrebu za tuširanje ili  parcijalno pranje genitalija, mnogo je prati cijelo tijelo!

Mic po mic i takva osoba postaje persona non grata, samim tim zapati se u njoj prezir prema ljudima koji ih ne žele u društvu, a niko ih ne želi pa se zavist i zloba šire kao poplava. Kad naraste kao jezero, cicija se u toj mračnoj vodi počne gušiti kao u gasnoj komori. Ako mu se posreći da se udruži s takvima, istim, donekle se ublaži netrpeljivost do momenta kad  se nepažnjom zasjedne i nesmotreno naruče čaj s limunom, problem nastaje kod trenutka plaćanja. KO će platiti? Baciti grah, izvlačiti šibicu ili prosuti karte?

Prećutno odluče da se druže šetajući, trotoara ima hvala Bogu, a ne plaća se putarina. Tu se javi mali problem nakon izvjesnog vremena, deru se đonovi! Odluče se za druženje iz kuće, telefonom, viber svevišnji!

Eto rješenja! Tehnika je spasila škrtost. Svako iz svoje jazbine sad ne izlazi nikuda, siti se ispričaju, a ne košta, gdje to ima?

Bojim se dana kada će tehnologija nadrasti međuljudske odnose. Svet će dobiti generaciju idiota

Tu je!
ALBERT AJNŠTAJN

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.