RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Četiri muškarca iz Brčkog uhapšena u akciji suzbijanja trgovine ljudima

Nakon planskih aktivnosti koje su, u ranijem periodu, provođene od strane policijskih službenika Policije Brčko distrikta BiH, a koje su između ostalog predrazumijevale prikupljanje informacija i dokaza usmjerenih na sprečavanje krivičnih djela trgovine ljudima na području Brčko distrikta BiH, pripadnici Policije Brčko distrikta BiH su tokom jučerašnjeg dana, proveli završne radnje na realizaciji predmeta kodnih naziva “HAKER II”, “BELA” i “PRUT” .

Preduzete radnje na realizaciji ovih aktivnosti samostalno su planirane i provedene od strane pripadnika Policije Brčko distrikta BiH, a kao integralni dio široke međunarodne operacije, koju su realizovale policije u više zemalja, a koju je provodio EUROPOL.

Aktivnosti su preduzimane u skladu sa naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta BiH i pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, u sklopu kojih je izvršen pretres jedne kuće i pomoćnog objekta, u kojima su ponađeni dokazi (tri mobilna telefona i jedan laptop računar) koji će biti korišteni u procesno-pravnom dokazivanju počinjenja krivičnih djela.

Na kriminalističku obradu u Policiju Brčko distrikta BiH privedeno 6 lica. Četiri lica su lišena slobode, za koje postoje osnovi sumnje da su počinili krivična djela „Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika” iz člana 208., te krivičnog djela “Trgovina ljudima” iz člana 207a., Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Slobode su lišena lica: S.D., rođen 1997. godine, M.Š. rođen 1997. godine, E.I. I. rođen 1995. godine i F. Š., rođen 1991. godine, svi sa područja Brčkog. Navedena lica su tokom današnjeg dana, uz Izvještaj o počinjenju krivičnih djela, predana Tužilaštvu Brčko distrikta BiH na dalje procesuiranje.

Nakon što su kriminalističko-tehnički obrađena i saslušana u svojstvu osumnjičenih lica, lica sa inicijalima L.N., rođena 1987. godine sa područja Gradačca i lice N. M. rođen 1965. godine, sa područja Gračanice, su puštana i protiv istih će biti upućen izvještaj Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, zbog počinjenih krivičnih djela “Vanbračna zajednica sa mlađim maloljetnikom” iz člana 213. i “Zapuštanje djeteta ili malloljetnika iz člana 216, Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH.

Aktivnosti u ovoj operaciji u Bosni i Hercegovini provodile su policijske organizacije u BiH, a kao kontakt tačka sa EUROPOL-om bila je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH sa kojom je ostvarena saradnja.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!