RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Тужилаштво БиХ је у прошлој години запримило 31 пријаву против 51 лица које се доводи у везу са кривичним дјелима тероризма, након чега је донесена само једна осуђујућа пресуда – затворска казна.

“Из ранијег периода пренесене су 32 пријаве против 51 лица, тако да су у раду укупно биле 63 пријаве против 109 лица”, наводи се у извјештају о раду Тужилаштва БиХ за прошлу годину, који би требало да буде разматран на наредној сједници Представничког дома парламента БиХ.

Током извјештајног периода, ријешене су 23 пријаве против 50 лица, а остало их је неријешено 40 против 59 лица.

Истраге у предметима које се односе на тероризам у прошлој години ријешене су тако што су из ранијег периода пренесене 24 истраге против 29 лица, а у раду је била 31 истрага против 37 лица, од чега је обуставом истраге ријешено 11 истрага против 15 лица.

“Рад на истрагама на овим врстама предмета у извјештајном периоду није резултирао подизањем оптужница”, наводи се у извјештају Тужилаштва БиХ.

Када је ријеч о пресудама за кривична дјела тероризма донесена је једна пресуда против два лица, од којих је за једно осуђујућа, односно одређена му је затворска казна, док је друго лице добило ослобађајућу пресуду.

Тужилаштво наводи да тренутно спроводи већи број предистражних и истражних радњи које се односе на кривична дјела тероризма, односно на финансирање терористичких активности, јавно подстицање на тероризам, те врбовање ради терористичког дјеловања.

Одлуком Савјета министара из 2004. године у БиХ је основана Група за борбу против тероризма и јачање способности за борбу против тероризма /Ударна група/, којом руководи главни тужилац БиХ.

Предистражне радње усмјерене на доказивање кривичног дјела јавног подстицања на терористичке активности обавља Оперативна група, коју чине представници полицијских агенција.

Када је ријеч о финансирању терористичких активности на подручју БиХ, Финансијско-обавјештајно одјељење при Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ, сходно наредбама Тужилаштва БиХ и Закону о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, извршава провјере сумњивих финансијских трансакција које просљеђује Оперативној групи како би се идентификовали пошиљаоци и примаоци новчаних трансакција.

Због оружаних сукоба на подручју Сирије, већи број држављана БиХ који су активни чланови “Исламске државе” напуштају ратом захваћена подручја, те се упућују у друге земље у којима долази до њиховог хапшења.

Имајући у виду да је Суд БиХ расписао Интерполове потјернице за лица на страним ратиштима, та лица ће кроз поступак екстрадиције бити доступна правосуђу БиХ, чиме ће бити омогућено њихово процесуирање пред Судом БиХ.

Тужилаштво БиХ наводи да посебну пажњу посвећује раду на предметима кривичних дјела тероризма, а да би се дошло до коначних тужилачких одлука мора претходити добра сарадња са обавјештајним агенцијама и Сипом, те међународним агенцијама и институцијама са циљем сузбијања ове врсте криминалитета, што се показало у претходном периоду кроз рад тужилаца овог одсјека, рад Ударне групе и Оперативне групе за борбу против тероризма.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.