Arhiva

8 minerala bez kojih vaše tijelo ne može

Kako bismo uvijek bili zdravi potrebno je da, pored vitamina, unosimo i određene minerale u organizam. Međutim, koji su minerali najznačajniji za zdravlje i nesmetano funkcionisanje organizma? U kojim se namirnicama nalaze? Odgovore na ta pitanja možete saznati u nastavku.

Kalcijum

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u organizmu, a 99% ovog minerala deponovano je u kostima i zubima, za čiji je razvoj nephodan. On pomaže i zgrušavanje krvi i metabolizam vitamina D. Nedostatak kalcijuma može uzrokovati grčeve u mišićima, ukočenost i peckanje u udovima. Najbolji izvori ovog minerala su mlijeko i mliječni proizvodi.

Magnezijum

Magnezijum je neophodan za sintezu masnih kiselina i proteina. Pomaže i u autonomnoj kontroli srca, a najbolji izvori ovog minerala su mahunarke i zeleno lisnato povrće.

Jod On je bitna komponenta hormona štitnjače. Morski plodovi, crveni luk i povrće koje raste na zemljištu bogatom jodom najbolji su izvori ovog minerala. Nedostatak joda uzrokuje gušavost te može dovesti do pobačaja i kongenitalnih anomalija kod novorođenčadi.

Cink

Prisutan je u svim organima, tkivima i tečnostima organizma. On pomaže razgradnju ugljenih hidrata, lipida, proteina i nukleinskih kiselina. Najbolji izvori cinka su nemasno crveno meso, svinjetina, integralne žitarice, sir, mahunarke i orašasti plodovi. Nedostatak ovog minerala uzrokuje opadanje kose i povećanu osjetljivost na infekcije. Nedostatak cinka u trudnoći izaziva pojavu prijevremenih porođaja, intrauterino zaostajanje u rastu i oštećenja neuralne cijevi.

Selen

Selen je veoma bitan za imunološki sistem. On, takođe, djeluje i kao antioksidant. Najbolji izvori ovog minerala su morska riba, piletina, ćuretina, jaja i morski plodovi.

Bakar

Od suštinskog je značaja za formiranje vezivnog tkiva, metabolizam željeza, sintezu melanina i iskorištavanje kiseonika. Najbolji izvori bakra su morski plodovi, mahunarke, integralne žitarice, tamna čokolada i trešnje. Nedostatak ovog vitamina dovodi do anemije i diskoloracije kože i kose.

Mangan

Ovaj mineral je važna komponenta određenih enzima, a njegov nedostatak uzrokuje smanjenu reproduktivnu funkciju i skeletna oštećenja. Najbolji prirodni izvori mangana su žitarice, orašasti plodovi, zeleno lisnato povrće i čaj.

Natrijum

Natrijum je od vitalnog značaja za održavanje ravnoteže tečnosti u organizmu i za održavanje krvnog pritiska na optimalnom nivou. Primarni izvor ovog minerala je kuhinjska so.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button