RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Bevanda: Očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju sukladno zakonu

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda oglasio se izjavom za javnost povodom prolongiranja sjednice Vijeća.

– Kao zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH sudjelujem u radu kolegija koji se održava prije sjednica i, nakon iznesenih primjedbi, postignut je dogovor predsjedatelja i dvojice zamjenika da se sjednica prolongira i zakaže za 23. srpnja ove godine.

Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju sukladno zakonu i Poslovniku o radu uz visok stupanj suglasnosti.

S obzirom na to da o pojedinim točkama koje su pripremljene u Genralnom tajništvu Vijeća ministara BiH postoje različiti pristupi kolegij je odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušamo usuglasiti i završiti obveze koje su pred nama – naveo je Bevanda.

Podsjetio je da je Ministarstvo financija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a Vijeće ministara usvojilo proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2019. godinu, kao i Odluku o privremenom financiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su sukladno zakonu isplaćene plaće za lipanj i redovito se otplaćuje vanjski dug.

– S obzirom na to da je Nacrt zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH prije  sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH očekujemo da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru.

Usvajanje proračuna najbolji je način financiranja institucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog financiranja niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu – istakao je Bevanda.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sporazum o makrofinancijskoj pomoći Europske unije ulazi u proces ratifikacije

Radio Brčko

Bevanda: Nije predložena viša stopa PDV-a i ona ostaje 17 posto

Radio Brčko

Bevanda: Bosni i Hercegovini je potreban novi kredit MMF-a

Radio Brčko