RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Advokati iz Republike Srpske najavili protest u znak podrške kolegama u Distriktu

Advokatska komora Republike Srpske saopštila je da će u četvrtak obustaviti rad u znak protesta zbog fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko distriktu.

Kako su naveli protest je zakazan za 12 časova ispred Osnovnog suda u Banjaluci i Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH, kao i u drugim gradovima RS.

“Protest u trajanju od pola sata, tokom kojeg će advokati izaći pred sudove u Banjaluci i Brčko Distriktu BiH  i u svim gradovima Republike Srpske, zakazan je s ciljem da se ukaže na negativne posljedice fiskalizacije advokatske djelatnosti u Brčko Distriktu BiH”, navedeno je u saopštenju Advokatske komore RS.

U saopštenju je pojašnjeno da je Zakonom o fiskalnim sistemima Brčko Distrikta BiH, koji je usvojen 8. juna 2016. godine advokatska djelatnost bila izuzeta od obaveze registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase.

“Skupština Brčko Distrikta BiH je bez najave, odnosno nacrta ili prijedloga Izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sistemima, na sjednici održanoj 17. oktobra 2018, usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, kojima je u članu 3, stav 1 brisala tačku c) iz člana 6 stav 1 Zakona o fiskalnim sistemima i na taj način propisala obavezu registrovanja prometa preko fiskalnog uređaja, odnosno fiskalne kase u advokatskoj djelatnosti”, navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su “uloga i položaj advokata regulisani Preporukom Savjeta Evrope broj R.(2000.) 21, od 25.oktobra 2000. godine, kojom se garantuje sloboda advokatske djelatnosti, kao i Osnovnim načelima o funkciji advokata Ujedinjenih nacija br. UN dok. A-Konf. 144/28/Rev. 1. i 118. kojima je utvrđena uloga i položaj advokata”.

“U cilju je Advokatske komore Republike Srpske da predstavimo i pojasnimo probleme sa kojima se susreću advokati u kontekstu donošenja Zakona o fiskalnim sistemima Brčko Distrikta BiH”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.