RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Američke kompanije najčešći trgovinski partneri britanskim poduzećima

Francuske i njemačke firme više nisu najčešći trgovinski partneri britanskih poduzeća, već su tu poziciju preuzele američke kompanije, a one će taj status najvjerojatnije i zadržati nakon što Velika Britanija napusti EU, pokazalo je istraživanje britanske banke HSBC.

Broj britanskih firmi koje su Njemačku ili Francusku navele jednom od tri najveće izvozne destinacije gotovo se prepolovio u posljednjih godinu dana, odnosno u razdoblju političke i ekonomske neizvjesnosti u kojem je brexit tri puta odgađan.

„Iako budućnost brexita i dalje ostaje nejasna, vidimo da kompanije razmišljaju izvan tradicionalnih tržišta u EU”, izjavio je čelnik globalnih trgovinskih transakcija u HSBC-u Ian Tandy.

Prema posljednjem dogovoru o brexitu premijera Borisa Johnsona, koji se nada da će parlament usvojiti taj dogovor ako pobijedi na prijevremenim izborima 12. decembra, britanski će se izvoznici gotovo sigurno suočiti s većim preprekama u trgovanju s Evropom.

Međutim, Johnson i ostali pobornici brexita nadaju se da će olakšati sklapanje trgovinskih sporazuma izvan EU-a, ciljajući na SAD i druga gospodarstva.

Prema podacima HSBC-a, 24 posto britanskih tvrtki istaknulo je SAD kao jednog od svoja tri vodeća trgovinska partnera, u poređenju s 29 posto u 2018. godini.

Njemačka i Francuska su zabilježile znatno oštriji pad, za gotovo polovinu, na 16, odnosno 15 posto, pa je tako SAD sada vodeći odabir za britanske tvrtke.

Istraživanje, u kojem je ispitano više od 1.000 britanskih firmi, pokazuje optimističniju sliku vezanu uz izvozna očekivanja nego većina drugih istraživanja poslovne klime koja su pokazala da brexit i trgovinski sukob SAD-a i Kine loše utječu na poslovni moral.

Oko 86 posto britanskih kompanija koje je HSBC anketirao u avgustu i septembru smatra da su im trgovinski izgledi pozitivni, u poređenju sa 74 posto u 2018. godini.

Izvor: Hina

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.