RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Berton u Brčkom

Šef misije OSCE-a u BiH, Brus Berton, tokom jučerašnjeg susreta u Brčkom sa čelnicima izvršne i zakonodavne vlasti zanimao se o aktuelnom političkom trenutku u kojem se nalazi Distrikt.

Centralna tema razgovora sa gradonačelnikom Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Antom Domićem bila je jačanje kapaciteta prvenstveno mladih, te marginaliziranih grupa, kako bi svojim aktivizmom uticali na donošenje odluka izvršne i zakonodavne vlasti.

«U ovom kontekstu potpisali smo Memorandum kojim je precizirano da će OSCE, zajedno sa ovdašnjim vlastima, provesti različite vidove treninga sa ciljnim grupama, uglavnom mladih, da bi svijest o njihovom uticaju na rad vlasti podigli na viši nivo», kazao je Berton.

Razgovor sa predsjednikom Skupštine Esedom Kadrićem i dopredsjednikom Ivicom Filipovićem iskorišten je za analizu prioritetnih zakona koji ovdašnji Parlament treba usvojiti, a sa posebnim akcentom na onaj o zaštiti od nasilja u porodici, kao i setu antikoruptivnih zakona.

Bilo je riječi i o pripremama za usvajanje budžeta za tekuću godinu gdje je izraženo obostrano uvjerenje da će ovaj temeljni finansijski dokument biti usvojen, u zakonom, propisanom roku odnosno do kraja idućeg mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.