RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

BiH: Šesta međunarodna ljetna škola kulture tolerancije za učenike iz 17 zemalja sa tri kontinenta

U Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru organizovana je Šesta međunarodna ljetna škola pod nazivom “Propitivanje kulture tolerancije” u čiju organizaciju je uključen i italijanski Univerzitet Milano-Bikoka.

Ljetnu školu sa italijanskim organizuju i univerziteti u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a ove godine će je pohađati 37 učesnika iz 17 zemalja sa tri kontinenta.

Tokom jednosedmičnog intenzivnog treninga, predavanja će držati eminentni predavači sa univerziteta u Italiji i BiH, te drugih regionalnih i evropskih univerziteta.

Iz Univerziteta u Istočnom Sarajevu saopšteno je da je ovogodišnje izdanje ljetne škole pod nazivom “Evropske integracije nakon pada Berlinskog zida”.

“Sjećanja na taj događaj i kritičko promišljanje njegovih posljedica od ključnog su značaja za razumijevanje političkih procesa koji su uslijedili”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da je pad Berlinskog zida proslavljen kao prekretnica u napretku ljudskih prava i sloboda, ali je unutar zajedničkog evropskog prostora, tada u izgradnji, izazvao i tektonska pomjeranja u političkoj i institucionalnoj praksi koja su uveliko uticala na svakodnevni život građana.

LJetnu školu otvorili su direktor LJetne škole prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Sarajevu Aleksandra Nikolić, te u ime Univerziteta Milano- Bikoka Tatjana Sekulić.

Bokonjić je naveo da će mnoge teme biti obrađene tokom Međunarodne ljetne škole, te da je značajno da se predavanja održavaju na Univerzitetu u Sarajevu i Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

“Važno je i da će nastavnici sa našeg Univerziteta predavati, a razgovaraće se o različitim zanimljivim temama. Mislim da je ovo najbolje mjesto za izučavanje kulture tolerancije”, istakao je Bokonjić na otvaranju skupa.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj pozvao je učesnike da iskoriste ovu jedinstvenu priliku za učenje, diskusiju i propitivanje ovogodišnjih tema.

U ime Univerziteta Milano-Bikoka okupljene je pozdravila Sekulićeva, koja je naglasila da je projekat nastao iz dugogodišnje saradnje, te da je dokaz da su rezultati mogući.

“LJetna škola opstaje već šestu godinu, edukovano je 160 studenata odabranih među 500 mladih koji su aplicirali. Riječ je o mladima iz Evrope, Azije, Afrike, Sjeverne Amerike”, navela je Sekulićeva.

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu juče su počela predavanja, a LJetna škola trajaće do 22. septembra.

Predavanja će biti organizovana na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, kao i na Sveučilištu u Mostaru i Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.