RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Bocan-Harčenko: Špijunska afera je iza nas

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je afera “ruski špijun”, što se tiče Beograda i Moskve – “iza nas”.

“Sve je to iza nas”, rekao je ambasador na pitanje novinara šta je predsjedniku Srbije odgovorio na “zašto”, koje mu je Aleksandar Vučić uputio povodom snimka o predaji novca ruskom obavještajcu.

Bocan-Harčenko je rekao: “Ne bih želio da ponovljamo čitavu priču koja je iza nas”.

Dodao je da je o tome već dosta rečeno, i da onaj koga to interesuje može da pogleda izjave i predsjednika Srbije, i njegove kao i portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ruski ambasador je još jednom tim povodom ocijenio da su odnosi dvije zemlje, nakon prošlonedjeljnog, 17. susreta dvojice predsjednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina u Sočiju, dobili novi podsticaj i da će saradnja biti još intenzivnija.

Bocan-Harčenko je govorio na skupu o balkanskoj politici Ruske Federacije u Institutu za međunarodnu poltiku i privredu kome su prisustvovali i brojni ambasadori i predstavnici diplomatskog kora.

Na tom skupu Bocan-Harčneko rekao je i da je Aleksandar Vučić predsjednik s kojim se Vladimir Putin najviše puta sreo u odnosu na lidere svih ostalih država Evrope.

Vojna neutralnost – najbolji stav za Srpsku, BiH i Srbiju

Ambasador Rusije u Beograd Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je štetno širenje NATO na Zapadnom Balkanu, pod pritiskom i bez obzira na nacionalna opredeljenja, i naglasio da Srbija i Republika Srpska imaju razloga zašto poštuju vojnu neutralnost.

Na predavanju “Balkanska politika Ruske Federacije” u Institutu za Međunarodnu politiku i privredu u Beogradu, ambasador Rusije je istakao da je stav Moskve o širenju NATO-a poznat i da Rusija smatra da je najbolja vojna i politička neutralnost Srbije.

“Ima razloga zašto u Srbiji i Republici Srpskoj poštuju neutralnost i to je najbolji stav i način i što se tiče BiH”, naglasio je Bocan-Harčenko.

On je ukazao i da BiH, ukoliko je jedan entitet protiv članstva u NATO ne može da postane član Alijanse, dodavši i da “to pitanje nije aktuelno”.

Bocan-Harčenko je napomenuo i da Rusija podržava cjelovitu BiH kao i status i cjelinu dva entiteta – Republiku Srpsku i Federaciju BiH u okviru BiH.

“Smatramo da je prerano pričati o reformama ili promjeni Dejtonskog sporazuma”, rekao je on, podsjetivši da je Dejtonski sporazum bio rezultata “teških kompromisa”.

Bocan-Harčenko je rekao da Moskva podržava evropski put država Zapadnog Balkana, ukazavši da članstvo u EU i u NATO nisu povezani, te da su to dvije odvojene stvari a ako se dovode u vezu – onda je to vrsta pritiska.

On je istakao i da su sve aktivnosti Rusije na Zapadnom Balkanu u skladu sa procesima evropskih integracija regiona i da je to najvažnije.

“Interes Srbije i drugih zemalja regiona za članstvo u EU nije smetnja niti prepreka za saradnju s Rusijom”, rekao je ruski ambasador i naglasio da je interes Rusije da sarađuje sa svakom zemljom u regionu, ako to ona želi.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Русија организује евакуацију више од 500 људи из Авганистана

Radio Brčko

У Србији се од суботе укидају ковид пропусница

Radio Brčko

U Kanton Sarajevo danas stiže 10.000 vakcina iz Srbije

Radio Brčko