RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brčanski gimnazijalci bili učesnici kampa na Kopaoniku

Dvadesetosam učenika brčanske Gimnazije “Vaso Pelagić”, od 03.do 07. novembra, učestvovali su na petodnevnom međunarodnom interkulturalnom omladinskom kampu na Kopaoniku koji je okupio ukupno 65 učenika srednjih škola Novog Pazara i Brčko distrikta BiH.

Kamp na Kopaoniku je organizovalo Udruženje građana “Izviđački odred Bratstvo” iz Novog Pazara, uz podršku OSCE-a i misije OEBS-a u Srbiji.

Pored šefa Odjela za obrazovanje brčanske Vlade Senada Osmanovića, gimnazijalce na kamp su pratili i profesori ove škole Admir Mahmutović i Mira Đurović.

Mira Đurović, profesorica sociologije u brčanskoj Gimnaziji, istakla je da je cilj kampa bio da se učenici regiona povežu multikulturalno i multetnički, razmijene svoja iskustva i znanja kroz niz timskih radionica, te pospješe saradnju mladih regiona.

“Davno smo izgubili mogućnosti, pre svega zbog materijalnih okolnosti, da se susrećemo sa drugim školama, drugačijim kulturama i običajima. Ili, bolje rečeno, sa sličnim i da tražimo šta nam je to zajedničko jer učenici iz prakse i vlastitog iskustva mnogo bolje i brže uče, jačaju svoje samopouzdanje i nalaze nove prijatelje”, dodala je Đurović.

Učenici Marko Baković, Edisa Bajramović, Marija Matijević i Teodora Kaurinović, učesnici kampa istakli su da im je najljepše od svega bilo što su stekli nove prijatelje, naučili mnogo novih stvari iz svakodnevnog života, te da bi vrlo rado opet išli u Novi Pazar.

Profesorica Đurović je naglasila da se saradnja nastavlja, te da su već dobili ponudu za kamp na Goliji, a obaviješteni su i da će dobiti poziv da Gimnazija “Vaso Pelagić” bude partnerska škola u projektu koji finansira Gimnazija Novog Pazara.

Ona je još dodala da su se brčanski gimnazijalci na kampu pokazali kao odgovorni mladi ljudi, puni entuzijazma.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!