Arhiva

Brčanski pčelari se ne predaju , unatoč brojnim problemima očekuju dobru sezonu

Brčanski pčelari zimsko razdoblje koriste za obnovu satnih osnova , pripremu ramova ,kao i druge pčelarske opreme.

Teška protekla godina iza pčelara , u kojoj je zabilježen nedostatak polena i meda , uvjetovala je slabljenjem pčelinjih društava , tako da situacija ni kod nas , a ni u okruženju nije dobra, ističe predsjednik brčanske udruge pčelara „ Matica „ Veljko Živanović.

Za pčele su veoma bitne prve biljke polenašice, u koje spadaju Ljeska crni Jasen i Iva Vrba. Kao i posljednjih i ove godine je ljeska uglavnom propala , veoma malo je iscvjetala, nakon čega je zahladnjelo, tako da nije bilo mnogo koristi od nje , ističe Živanović.

Kada su ostale aktivnosti pčelara u pitanju, trenutačno se održavaju brojni pčelarski seminari kao i okrugli stolovi gdje se pokušava što više doznati o Varoi  i načinom  borbe protiv ove bolesti, koja čini oko 70 posto štete na pčelinjacima.

Pčelari udruge Matica 28.02. ove godine odlaze na državni sajam u Beograd, a početkom trećeg mjeseca idu na Sajam u Vinkovcima, na kojem će se pčelari opskrbiti potrebnim repromaterijalima , kao i nazočiti stručnim predavanjima te razmjeniti iskustava s tamošnjim udrugama pčelara, istakao je Veljko Živanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button