RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

“Brčansko srce” obilježava Svjetski dan borbe protiv karcinoma

Udruženje oboljelih od malignih bolesti “ Brčansko srce” danas će u Sali za edukaciju Opšte bolnice Brčko održati okrugli sto i na taj način i ove godine obilježiti Svjetski dan borbe protiv karcinoma.

Tema na ovom okruglom stolu je karcinom u našoj lokalnoj zajednici preventiva i liječenje, pitanja i diskusije na ovu temu.

Predsjednica Upravnog odbora ovog udruženja, Ferida Halilović, istakla je da će se na okruglom stolu razgovarati i o mogućnostima da se uvede način bržeg obavljanja pretraga, uključenja psihologa u liječenje oboljolih od malignih oboljenja, te hospitalizaciji kritičnih pacijenata.

“Prošle godine smo obišli i imali predavanja u 17 mjesnih zajednica, što je rezultiralo time da se veliki broj ljudi javio na liječničke preglede, i samim tim je otkriven veliki broj novooboljelih od karcinoma svih vrsta, a ponajviše karcinoma dojke i to kod mlađih žena, a na žalost sve češće od karcinoma oboljevaju i mala djeca što je poražavajuće. Dobro je što smo kao udruženje razbili predrasude da je ovako teška bolest tabu tema, nešto što treba skrivati. Zato danas, ne znam da li reći na žalost ili na radost, imamo sve više članica koje traže savjete i našu pomoć u liječenju ”, istakla je Halilović.

Predavanje u jednoj brčanskoj mjesnoj zajednici

Prema podacima iz brčanske Javne zdravstvene ustanove, kada je riječ o ginekološkim karcinomima, 2016. godine je zabilježeno 16 novooboljelih, dok je prošle godine evidentirano čak 32 nova slučaja.

Šef Hirurgije u brčanskoj Bolnici, Stanislav Mihajlović ističe da u Brčko distriktu nema jedinstvenog registra malignih oboljenja.

“Ja vodim registar samo za karcinom dojke i za to imam podatke. U Brčkom prosječno za godinu dana imamo 25 novootkrivenih karcinoma dojke. Međutim, prošle godine smo imali rekordnih 46 pacijenata. Taj porast se desio vjerovatno jednim dijelom zbog toga što je broj oboljelih svake godine u stalnom blagom porastu, a drugim dijelom sigurno zbog propagande, odnosno zdravstvenog prosvjećivanja naših sugrađanki putem medija, predavanja i sl, zbog čega sve više žena dolazi na preglede. Tu je “Brčansko srce” vodeće jer radi zaista veliki posao ”, dodao je dr Mihajlović.

Prema riječima šefa brčanske Službe za zdravstvenu zaštitu u Fondu zdravstvenog osiguranja Lidije Ljubojević, u Distriktu je uočen trend porasta broja oboljelih od malignih oboljenja što je alarmantno i zabrinjivajuće, pogotovo zato što sve više oboljevaju mlađe osobe.

“Od ukupnog broja oboljelih imamo 0,5 posto djece koja imaju maligna oboljenja koja zahtjevaju kako liječenje, tako i u konačnici, ne često potrebu za transplantacijom određenih organa, najčešće koštane srži jer se najviše radi o akutnim leukemijama”, dodala je Ljubojević.

Ferida Halilović je još istakla da svi treba da znaju da sve što se otkrije na vrijeme je sigurno izlječivo. Pogotovo ako se bolest otkrije u ranom stadiju, liječenje je brže, manje košta, a što je najbitnije više je spašenih života.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.