RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brčko nema specijaliziranih vozila za obuku invalidnih osoba

A handicapped car driver with a wheelchair

U distriktu Brčko u prosjeku, na godišnjoj razini, vozački ispit položi oko 1.200 ljudi među kojima je veoma mali broj osoba sa invaliditetom, saznali smo od Admira Bilalovića, stručnog savjetnika za polaganje vozačkih ispita u Odjelu za obrazovanje brčanske Vlade.

Admir Bilalović

Kada su takve osobe u pitanju, njima je Zakon odnosno Pravilnik koji regulira osposobljavanje i polaganje vozačkog ispita, omogućio prije svega osposobljavanje upravljanja motornim vozilom na vlastitom ili iznajmljenom vozilu pod uvjetom da za vrijeme polaganja koriste potrebna pomagala odnosno da se osposobljavaju na vozilu s automatskim mjenjačem ili na vozilu koje je specijalno prilagođeno njihovim tjelesnim nedostacima.

Bilalović je istaknuo da ni jedna auto škola u Brčko distriktu nema takvo vozilo jer je veoma mali broj onih koji polažu na specijaliziranim vozilima, te stoga posuđuju vozila iz okružja. Već su, u dva tri navrata, neke auto škole takvo vozilo posudile iz Tuzle, a bilo je i slučajeva da kandidat već posjeduje svoje lično vozilo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.