RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brčkom donirana vrijedna oprema za djelovanje u kriznim situacijama

U Brčkom je danas održana ceremonija primopredaje opreme za zaštitu i spašavanje donirana u okviru projekta „Odgovor na vanredne situacije – SADA“, kojeg financira Europska unija, a implementira Vlada Brčko distikta i Općina Brod s partnerima iz Republike Srbije (Šid i Sremska Mitrovica).

Oprema koju je Brčko distrikt dobio je, između ostalog, više terenskih vozila, gumenih čamaca, dron i GPS oprema, čija vrijednost, zajedno s doniranom opremom općine Brod, iznosi milijun i 200.000 maraka.

Šef Odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH, Gianluca Vannini, uručio je vrijednu opremu gradonačelniku Brčko distrikta Siniši Miliću i načelniku općine Brod Iliji Jovičiću, nakon čega je na platou ispred Civilne zaštite održana zajednička vježba jedinica za spašavanje Brčkog i Broda.

Milić i Jovičić ukazali su na značaj povezanosti prekogranične suradnje, podsjećajući nas na nemilo razdoblje poplava iz 2014. godine kada je ovakve opreme itekako falilo.

“Cilje projekta je da se osbosobe službe koje djeluju u ovim opštinama za brzi odgovor u slučaju elementarne nepogode. Svi smo pokazali da znamo da apliciramo i radimo na ovakvim projektima, te se nadamo ovakvim saradnjama i ubuduće”, izjavio je gradonačelnik Milić, dodajući da teku pripreme u vezi formiranja Jedinice državne uprave koja bi se bavila ovakvim projektima.

Osim brojnih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distritka, te predstavnika nevladinog sektora i brojnih građana, u Brčkom su danas boravili načelnik općine Šid i menadžer projekta Rogo Babuga i predsjednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.