RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Broj pravnih subjekata sličan iz godine u godinu

Prema podacima brčanske Poreske uprave, na području Distrikta, u ovoj godini je registrovano 139 novih pravnih lica, a ugašeno 30, od ukupno 1.000 evidentiranih u ovoj instituciji.

“Kod samostalnih preduzetnika imamo negativan trend jer je u 2017. godini registrovano 157 novih, a ugašenih 174 od ukupno 2.000 ovakvih pravnih subjekata. Kada je riječ o poslovnim jedinicama čija sjedišta firmi su u entitetima, ugašeno ih je 51, a registrovano novih 79”, precizirao je Miodrag Trifković, direktor brčanske Poreske uprave.

Miodrag Trifković

On ističe da su blago zadovoljni ovim stanjem  jer je ono slično stanju iz prethodne dvije godine.

“Podsticaj u Brčko distriktu nije loš, ali mi u Brčko distriktu generalno nemamo riješenu politiku razvoja i to je razlog zašto dolazi do gašenja pravnih lica, samostalnih preduzetnika i poslovnih jedinica. Podsticaj se radi na nivou cijelog Distrikta neselektivno i neplanski. Ne ispitaju se prvo mogućnosti šta je potrebno Brčko distriktu i BiH i koji su to proizvodi koje bi mi mogli plasirati na tržišta. Nadamo se da ćemu u budućnosti zajedno sa Odjeljenjem za privredni razvoj uspjeti popraviti ambijent u dijelu proizvodnje. Potrebno je napraviti određeni program razvoja i unapređenja poslovnog ambijenta Distrikta, kazao je Trifković.

Naglasio je i da se nada da će se uskoro moći poreskim obveznicima olakšati proces registracije poslovnih subjekata kao što je to urađeno u RS.

“Tamo se poreski obveznik može sada registrovati za svega dva dana, osnivački ulog mu je jedna marka, a troškovi registracije su 100 maraka, a sve kroz jednošalterski sistem. Mislim da i mi to možemo uskoro da uradimo”, kazao je Trifković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.