RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Brucoši najviše zainteresirani za tehničke i medicinske nauke

Nakon završenog prvog upisnog roka na prvi ciklus Univerziteta u Sarajevu za studijsku 2019/2020. godinu popunjeno je više od 50 posto mjesta, a najveći interes je na fakultetima koji pripadaju Grupaciji tehničkih nauka i Grupaciji medicinskih nauka, kazala je za Fenu, prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu Aida Hodžić.

Univerzitet u Sarajevu je 7. juna objavio konkurse za studijsku 2019/2020. godini koji omogućavaju upis 6.457 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 4.158 studenata na drugi ciklus studija, 170 kandidata na stručni studij, te 114 kandidata na specijalistički studij, na više od 500 studijskih programa.

– Broj prijava je međutim bio znatno veći u odnosu na prošlu godinu. Na 6.457 mjesta na prvom ciklusu i integriranom studiju, koliko smo kao Univerzitet ponudili, imali smo oko 6.660 prijava, odnosno oko 103 posto, što je bolje za 20 posto nego prošle godine – precizirala je Hodžić.

U drugom prijavnom roku studenti mogu upisati fakultete i akademije na kojima je ostalo upražnjenih mjesta u odnosu na odobrenu kvotu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Fakulteti i akademije na svojim web stranicama/oglasnim pločama daju potpune informacije o mjestu i vremenu predaje dokumenata za prijavne odnosno upisne rokove.

– I u drugom prijavnom roku, koji traje od 26. augusta do 13. septembra, budući studenti mogu aplicirati na Konkurs predajom dokumenata na više fakulteta ili akademija Univerziteta u Sarajevu – kaže prorektorica .

Studijska 2019/2020. godina počinje 1. oktobra, a početak nastave zimskog semestra i prijem brucoša planiran je za 7. septembra.

Izvor: FENA

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Бањалука: Наставља се тренд пада уписаних студената и у наредној академској години

Radio Brčko

Inspektori SIPA-e vrše pretrese na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu

Radio Brčko

Пријемни испити за бруцоше на бањалучком Универзитету планирани за 27. јун

Radio Brčko