RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Čović boravio u Brčkom

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je boravio u Brčkom gdje je održao radni sastanak s članovima Vlade Brčko distrikta BiH o temi “Realizirani ciljevi i aktivnosti Vlade Brčko distrikta BiH”. Između ostalog, Čović je predstavio okvir  približavanja naše zemlje Europskoj uniji kroz odgovore na Upitnik Europske komisije.

“Nama su ostavljeni vrlo skromni preduvjeti kako bismo dobili kandidatski status. Jedan od njih je da se usvoji proračun na svim razinama vlasti, barem u fazi nacrta, kroz jedanaesti mjesec. Drugo pitanje su akcize, te treće pitanje je u vezi prijevoda Upitnika koji se članicama EU mora predati do 15.12. 2017. godine”, istaknuo je Čović poslije sastanka, nastavljajući da će se već narednog utorka susresti s komesarom Johanesom Hanom i sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, koji bi trebali iznijeti više detalja o statusu kandidature naše zemlje.

Brčanski gradonačelnik Siniša Milić istaknuo je da je Distikt spreman odgovoriti izazovima europskih integracija. Mi smo danas informisali predsjedavajućeg Predsjedništva o tome da radimo na pripremi budžeta, te da postoje određeni rokovi specifični za Brčko. Bili bismo zadovoljni ako bi Vlada Distrikta u narednih mjesec dana utvrdila prijedlog budžeta i uputila ga u skupštinsku proceduru”, rekao je Milić, dodajući da je na sastanku razgovarano i o trendu odlaska mladih, te o općoj klimi i nedovoljno iskorištenim ekonomskim i gospodarskim potencijalima.

Čovića se posebno dojmio brčanski “Biznis forum” koji će narednog mjeseca okupiti svjetski priznate ekonomske stručnjake. Stoga je i obećao, ako bude u zemlji, da će nastojati u to vrijeme ponovno podsjetiti Brčko.

Podsjetimo, Brčko distrikt je ponudio odgovore na 1.770 pitanja iz Upitnika Evropske komisije čime je ispunio svoju obvezu u predviđenom roku.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.