RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

“Da nas bude više” – poruka prvog “Beba festa”

dav

U organizaciji brčanskog Udruženja građana “Beba više”, u Omladinskom centru, jučer je održan prvi “Beba fest” s ciljem promocije roditeljstva, kao i svega što podrazumijeva zdravije i brojnije porodice.

 

Željko Lazarević

“Zaista sam ponosan na odziv. Ovoliki broj roditelja i djece pokazuje da zaista imamo podršku. Poruka koju želimo poslati je da nas bude više kao što kaže i naš slogan “Beba više”, kazao je Željko Lazarević, predsjednik ovog udruženja.

Prema njegovim riječima, fest je, osim bogatog edukativno- zabavnog, imao i humanitarni karakter odnosno novcem prikupljenim od prodaje suvenira jednom paru će se djelimično pomoći da se upusti u postupak vantjelesne oplodnje.

“Fond zdravstvenog osiguranja plaća dva postupka vantjelesne oplodnje, a treći i ostale parovi plaćaju sami. Nadam se da ćemo skupiti jedan dio novca da pomognemo ovom paru”, dodao je Lazarević.

Ginekolog u brčanskoj Opštoj Bolnici, dr Jelena Živanović, koja je ujedno i predsjednik Skupštine Udruženja “Beba više”, ovom prilikom je kazala da se Brčko ne može pohvaliti kada je riječ o broju novorođenčadi u ovoj godini.

Dr Jelena Živanović

“U odnosu na prošlu godinu, broj novorođenih beba trenutno je negdje za 40 do 50 manji tako da svake godine imamo taj neki trend opadanja, ali se iskreno nadam da će to preći u neki pozitivan bilans. Međutim, kod liječenja steriliteta imamo dobre podatke. Puno je više parova koji se ostvaruju kao roditelji i to je nešto pozitivno što nam daje nadu za budućnost”, rekla je dr Živanović.

Ona je naglasila da, što je veći broj pokušaja vantjelesne oplodnje koji se odobre, to je veća vjerovatnoća da se par ostvari kao roditelji.

Jedna od posjetiteljki jučerašnjeg Beba festa, Snežana Antić, istakla je da kao roditelj troje djece smatra da je ovo odlična organizacija.

Snežana Antić

“Ovo je kvalitetno udruženje i prije svega je podrška parovima koji se pokušavaju ostvariti kao roditelji, pa tek onda nama”, dodala je Antić.

Roditelji su tokom prvog “Beba festa” u Brčkom, kupovinom suvenira, donirali nešto više od 1.000 konvertibilnih maraka.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.