Arhiva

Danas je Međunarodni dan borbe protiv mina

Nizom prigodnih sadržaja danas će širom svijeta biti obilježen Međunarodni dan borbe protiv mina –  4. april, koji je ujedno i prilika za animiranje javnosti o opasnostima od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) te o značaju protuminskog djelovanja.

Posebno je to značajno za Bosnu i Hercegovinu koja se već dugi niz godina suočava s problemom mina zaostalih nakon ratnih djejstava.

Kako je Agenciji Fena kazao član Komisije za deminiranje u BiH Franjo Markota, 4. april se na prijedlog Ujedinjenih naroda (UN) od 2005. godine obilježava u cijelom svijetu kao Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i protuminskog djelovanja.

”Ove godine Dan borbe protiv mina se obilježava s porukom “Korak više za sigurno okruženje, za razvoj i prosperitet BiH na putu ka Evropskoj uniji”, ističe direktor BHMAC-a Dušan Gavran u izjavi za Agenciju Fena.

Podsjeća da se BiH, nažalost, i 19 godina nakon okončanja ratnih djejstava suočava s veoma izraženim problemom minske kontaminiranosti, te da trenutna minski sumnjiva površina iznosi 1.215 kilometara kvadratnih, ili 2,4 posto ukupne površine zemlje što nas svrstava u red najugroženijih zemalja u svijetu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button