RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Dobro ubiranje poreza na nekretnine u Brčko Distriktu

Planom Poreske uprave, ove godine zaključno sa 31. decembrom, treba naplatiti 1,6 miliona KM od poreza na nekretnine u Brčko Distriktu.

Prema riječima Miodraga Trifkovića, direktora Poreske uprave Brčko Distrikta, za 10 mjeseci ove godine naplaćeno je oko 1,3 miliona maraka od poreza na nekretnine što je, statistički- komparativno gledano, oko 95% realizacije plana.

Poreska uprava pokušava doći do tih poreskih obveznika koji su van BiH, putem njihove rodbine, komšija itd. ili obavještenjem o zaduženju u Poreskoj upravi.

Vlada Brčko Distrikta je iznos od poreza na nekretnine od 1,6 miliona KM usvojila tako što je pošla od naplaćenog poreza u 2016. godini čiji je iznos bio oko 1,6 miliona, ili 114% u odnosu na plan.

Trifković kaže da zakon iz ove oblasti u socijalnom dijelu nije najsretnije riješen, da nije usklađen sa entitetskim zakonima, a da će se kroz izmjene i dopune zakona ovaj nedostatak u vezi s plaćanjem poreza za pouplaciju sa nižim standardom, otkloniti.

Porezom na nekretnine u Brčko Distriktu obuhvaćena su fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a porez se ne plaća na poljoprivredno zemljište i šume.

Krajnji rok uplate poreza na nekretnina je 31. decembar tekuće godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.