RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

I građanima Distrikta olakšica na porez za iznos plaćene kamate

Dopunom Zakona o porezu na dohodak iz travnja prošle godine, građanima Brčko distrikta pružena je olakšica na porez za iznos plaćene kamate kredita prilikom kupnje prve stambene jedinice, stana ili kuće. 

Direktor Porezne uprave, Miodrag Trifković, izjavio je da se zahtjev za povrat ovog poreza može predati do 28. veljače tekuće godine, te da se priznavanje kamatnih olakšica neće vršiti retroaktivno, već samo za proteklu godinu. Rekao je da bi korisnik kredita za svoju kamatu od 1.000 maraka dobio povrat novca u iznosu od 100 maraka.

Božidar Jović

Građanskom inicijativom “Moj stan” prije godinu i pol dana tražilo se da se Zakon o porezu na dohodak usuglasi s entitetskim zakonima. Tada je peticiju putem društvenih mreža potpisalo preko 600 građana. Naredni koraci skupštinskih zastupnika urodili su plodom. Božidar Jović, pokretač ove građanske inicijative kaže da je bilo krajnje vrijeme da mladi bračni parovi ostvare ista prava kao u entitetima.

Jović, kao korisnik stambenog kredita banke u Republici Srpskoj, ističe da je ovo pravo ostvario još prije dvije godine.

“Do sada sam po ovom osnovu dobio oko 600 maraka. Kamata koju plaćam za svoj stambeni kredit je 22.000 maraka, što znači da će mi biti vraćeno 2.000 maraka”, precizirao je Jović.

Gorana Tanasić, vlasnica Agencije za poslovanje nekretninama “Emporium nekretnine Brčko” smatra da će se ovakve porezne olakšice pozitivno odraziti i na odluke mladih bračnih parova za kupnjom stanova, te da je ovakva olakšica Distrikta za njih izuzetna pogodnost.

Osim zahtjeva za povrat poreza na kamate kredita prvih stambenih jedinica koji se može dobiti u Poreznoj upravi, porezni obveznici trebaju dostaviti kopiju ugovora od banke, obračun kredita za 2017. godinu i kopiju žiro računa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

1 komentar

Bozidar 15.01.2018. - 21:23 at 21:23

Pravo na povrat poreza imaju svi gradjani koji imaju stambeni kredit, a kojima je to prva nekretnina .u vlasnistvu.

Kometari su zaključani.