RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Gradonačelnik Milić o prozivkama bošnjačkih članova vlasti

Kako su jučer i najavili, bošnjački članovi Vlade Brčko distrikta danas nisu došli na redovitu sjednicu, koja, iako je postojao kvorum, bez nazočnosti predstavnika jednog naroda nije održana.

Gradonačelnik Siniša Milić je, u obraćanju medijima, rekao da se na ovoj sjednici trebalo dogovarati o mnogima važnim pitanjima bitnim za funkcioniranje Distrikta, a između ostaloga i o podjeli jednokratne novčane pomoći umirovljenicima.

„Ja znam da ima penzionera koji ne žive od vlastite penzije, ali oni su u manjini i nije nikako dobro da svi drugi penzioneri koji čekaju na tu jednokratnu pomoć zavise od nekog takvog penzionera“, prokomentirao je, na presici, gradonačelnik Milić.

On je, u svom obraćanju javnosti, odgovorio na jučerašnje prozivke predsjednika Skupštine Brčko distrikta, Eseda Kadrića, u vezi sa smjenom svog savjetnika Ismeta Dedeića i tvrdnjom da su bošnjački članovi Vlade bili preglasani na sjednici.

„Kao što vidite, iza mene nema nikakve straže, nema scenografije koja je bila uobičajena na jučerašnjoj pres konferenciji, ali to ne znači da gradonačelnik nema podršku za ono što radi. Ja sam siguran da takvu vrstu podrške ja imam, ne samo među srpskim poslanicima, već i bošnjačkim i hrvatskim, i poslanicima iz reda manjine, i, vjerujem, velike većine građana koji žele normalno Brčko. Tako da vjerujem da i među poslanicima Bošnjacima je veliki broj onih koji su jučer stajali iza pres konferencije, a koji podržavaju moju želju i nastojanje da gradimo jednu normalnu lokalnu zajednicu u kojoj će se raditi na prosperitetu, a ne gledati u retrovizor“, prokomentirao je, na početku, svoga obraćanja javnosti gradonačelnik Milić.

Kao neka od obrazloženja za smjenu savjetnika Ismeta Dedeića, gradonačelnik je naveo da je taj savjetnik, kao predsjednik jedne političke stranke, provodio svoje stranačke političke aktivnosti suprotno viđenjima i stavovima gradonačelnika, da je radio suprotno interesima gradonačelnika i Vlade, te da je pripremao smjenu gradonačelnika.

„Ja ću vas zamoliti da barem pokušate zamisliti je li moguće da Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, drži pres konferenciju povodom smjene svog savjetnika. Je li moguće da Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, drži pres konferenciju povodom smjene svog savjetnika i da ona izaziva medijsku pažnju i nacionalne podjele? Naravno da to nije slučaj. Ali zato su Bijeljina i Tuzla kao lokalne zajednice za naše okvire daleko ispred nas. A mi smo tu gdje jesmo“, komentar je gradonačelnika Milića.

On je pojasnio da se savjetnik bira na temelju profesionalnih kriterija, a ne kao u ovom slučaju da se nametne predsjednik političke stranke.

Članovi Vlade iz reda Srba i Hrvata

„Evo, umjesto tog obrazloženja zbog kojeg me pozivaju dugo i sa nekim neprimjerenim riječima, ja ću samo pitati predsjednika Skupštine, koji je, po mom razumijevanju, ovlašten da govori i sluša u ime Bošnjaka, a nadam se da nije jedini ovlašten da razmišlja, da li bi on potpisao možda potvrdu da je po nalogu Vlade urađen idejni projekat, u rokovima i specifičnim zahtjevima Vlade, za izgradnju međunarodnog aerodroma vrijednog 400 miliona eura. Evo, ako će on to potpisati, ja sam spreman da se izvinim za sve. Naravno da su o tome bili upoznati predstavnici bošnjačkog naroda u Skupštini. Ali evo od nekud je bila potrebna javna polemika i da se oko nečega podignu nekakve bezrazložne nacionalne tenzije. I u međuvremenu, umjesto da rješavaju taj problem, na što su se obavezali u usmenom dogovoru, gospodin savjetnik je vrlo intenzivno počeo da radi na okupljanju neke nove skupštinske većine koja bi trebala da smjeni gradonačelnika kojeg on savjetuje. Paradoks! I u takvoj situaciji gradonačelniku nije preostalo ništa drugo nego da posegne za onim što mu je statutarno pravo i što mu zakoni nalažu“, odgovara gradonačelnik Milić.

Gradonačelnik je rekao da posjeduje mnoštvo drugih razloga za smjenu savjetnika.

„Odnos između savjetnika i gradonačelnika se, po svim parametrima, tretira kao odnos međusobnog povjerenja. Ako je to povjerenje narušeno, ako savjetnik radi protiv interesa gradonačelnika i Vlade u cjelini, mislim da je neprimjereno da bude na toj poziciji. Što se mene tiče, ja pozivam predstavnike SBB-a da predlože novog kandidata. Dobit će najveću kancelariju u Vijećnici. I ne mora ništa raditi. Samo neka ne opstruira Vladu i Gradonačelnika“, poručio je Milić.

Na tvrdnju da su bošnjački članovi Vlade bili preglasani na sjednici, on tvrdi da se iz zapisnika sa te sjednice može vidjeti da bošnjački članovi vlade nisu bili protiv sporne odluke, nego suzdržani, što znači da nisu bili preglasani.

Gradonačelnik Siniša Milić

„Tvrdnje o tome da je netko preglasan na sjednici vlade su zaista smješne. Kao prvo, da bi netko bio preglasan, treba da glasa protiv. Mi nismo imali taj detalj na sjednici Vlade. S druge strane, ja ništa ne govorim napamet, ovdje je zapisnik iz koga se jasno vidi da su bošnjački članovi Vlade izričito, kako je i zapisano u zapisniku, nakon mog prijedloga da se smjernica modificira, dali suglasnost da idemo u glasanje. Ovdje se lijepo i jasno vidi i tko je to rekao, ali gradonačelnik nije baba Vanga da zna kako će glasati pojedini članovi Vlade. Tim prije što pojedini članovi Vlade jedno misle, drugo kažu a treće rade. U samom momentu glasanja ja sam dobio odobrenje kao što se može vidjeti iz zapisnika, da idemo u glasanje i da su se oni usuglasili sa modificiranom smjernicom. I svi koji su prisustvovali sjednici Vlade znaju da je bilo tako. Prema tome, ako će netko tako lako posezati za kvalifikacijama i ocjenama da je bilo preglasavanja, onda je zaista evidentno da su imali nekakav cilj i želju da od svega naprave politički, pa evo i nacionalni problem. Ali ja ga u ovom trenutku zaista ne vidim kao takvog i potrudit ću se da nikada za vrijeme mog mandata ne bude nacionalnih problema unutar same Vlade“, poručuje Milić.

On je također odgovorio na prozivku da je oduzeo ingerenciju šefu Odjela za javne poslove koji je Bošnjak, i prepustio je šefu Odjela za komunlane poslove, a koji je Srbin.

„Već duže vrijeme se radi na izmjeni Zakona o komunalnim djelatnostima. Obrađivač propisa je Odjel za komunalne djelatnosti. U fazi pripreme tog zakona su dobili mišljenje Zakonodavne kancelarije u kome se doslovno kaže, ako donošenje jednog propisa zahtjeva izmjenu i dopunu drugog propisa, obrađivač je dužan da oba propisa pripremi istovremeno. Obrađivač propisa u ovom slučaju je bio Odjel za komunalne djelatnosti. I oni su rukovodeći se mišljenjem Zakonodavne kancelarije pripremili i tu jednu smjernicu. Dakle, tu ništa nije sporno. Na kraju krajeva, gradonačelnik može biti ovlašteni predlagač svih točaka i može ih preuzeti. A to zašto pojedini Odjeli i šefovi nisu ranije pripremili izmjene ovih propisa, da bi se se sjetili naknadno svojih nadležnosti, to je druga priča“, pojasnio je gradonačelnik Milić.

Na novinarski upit hoće li obećati da neće biti preglasavanja u Vladi, što su bošnjački političari na jučerašnjoj presici postavili kao uvjet da se njihovi članovi Vlade vrate na posao, gradonačelnik Milić je odgovorio da ne može obećati za nešto što se zapravo nije ni dogodilo.

„Moj princip je jasan da ne trebamo raditi kada nema predstavnika jednog naroda. Jutros smo imali kvorum, ali naravno da nisam želio raditi bez predstavnika jednog naroda. Ono što evidentno smeta jeste da mi u radu Vlade vrlo često imamo nacionalnu komogenizaciju tamo gdje toga ne bi trebalo biti. Vlada je operativno tijelo i nema potrebe da mi provedbene akte kojima se realizira volja skupštine ponovo vraćamo na skupštinsku većinu. Postavlja se pitanje zašto onda tu sjede članovi vlade“, dodaje Milić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.