Arhiva

Humanitarna pomoć iz Francuske od sinoć na granici Orašju

Šleper sa 22 tone humanitarne pomoći, koju su Vjerskom dobrotvornom starateljstvu brčanskog Arhijerejskog namjesništva poslali Savez Srba u Francuskoj i Srpska pravoslavna crkva u toj zemlji, od sinoć čeka na graničnom prelazu u Orašju da bude oslobođen carine da bi nastavio put u Brčko.

Protojerej-stavrofor Miodrag Tošić rekao je Srni da je šleper prethodno vraćen sa graničnog prelaza u Brodu, uz obrazloženje da nemaju veterinarsku inspekciju koja bi odobrila transport robe.

“Odatle je upućen na prelaz u Orašje, ali tu nijedna od brojnih špedicija nije pristala da izda saglasnost da roba bude oslobođena carine”, naveo je sveštenik Tošić, koji je na čelu resora za karitativni rad u Vjerskom dobrotvornom starateljstvu Arhijerejskog namjesništva brčanskog Eparhije zvorničko-tuzlanske.

On je naveo da carinski službenici insistiraju da im pošiljalac – Savez Srba iz Francuske dostavi potpisanu i ovjerenu potvrdu o vrijednosti isporučene humanatitarne pomoći, umjesto potvrde koju im je poslala Ambasada BiH u Francuskoj, a na kojoj je upisana vrijednost robe u iznosu od 120.000 evra.

Ambasador BiH u Francuskoj Nina Sajić rekla je Srni da je posredstvom Ambasade u Parizu do sada otpremljeno više od 20 kamiona i kombija humanitarne pomoći stradalima u poplavama koje su zadesile BiH.

“Ni jednom se nije dogodilo da su na graničnom prelazu u Gradišci, gdje su ulazili u BiH, vozači bili onemogućeni da nastave put zbog odbijanja carinskih službenika da im izdaju potvrde o oslobađanju od plaćanja carine”, rekla je Sajićeva u telefonskom razgovoru.

Prema njenim riječima, i ovom prilikom roba je otpremljena u skladu sa procedurom koju je do sada niko nije dovodio u pitanje, odnosno postupilo se, kako je navela, prema instrukcijama Ministarstva inostranih poslova BiH.

“Ne znam šta je sad sporno. Izgleda da nekima u špedicijama smeta što su pošiljaoci humanitarne pomoći Savez Srba i Srpska pravoslavna crkva u Francuskoj, a primalac Srpska pravoslavna crkva u BiH”, navela je Sajićeva.

Ona je napomenula da je sa ovim problemom upoznala i kabinet ministra finansija i trezora BiH Nikolu Špirića.

Izvor:Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button