RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Imovinski odnosi i nedostatak novca koče gradnju pasarele

Iako je urađen glavni projekat, obezbijeđena tehnička dokumentacija i dobijene određene saglasnosti, izgradnja pasarele na Bulevaru mira kod Prve osnovne škole još nije započela zbog imovinsko-pravnih problema u vezi same lokacije.

Prema riječima Gorana Kovačevića, višeg stručnog saradnika za javne objekte pri Kancelariji za upravljanje javnom imovinom brčanske Vlade, također ni obezbijeđena sredstva od 200. 000 maraka za izgradnju tog objekta nisu dovoljna, tako ga i ne bi bilo dobro raditi parcijalno jer je na prilično frekventnom mjestu.

“Pasarela prvenstveno ima jednu saobraćajnu funkciju, odnosno da se obezbijedi lakši saobraćaj pješaka. Predviđeno je, u sklopu projekta, a na zahtjev Odjeljenja za urbanizam, i da se pristup invalidnim ili osobama sa umanjenim sposobnostima kretanja, omogući ugradnjom lifta na obje strane pasarele. I to zahtjeva određena sredstva, a naravno kasnije i redovno održavanje. S druge strane, pošto je predviđena na izuzetno frekventnoj raskrsnici treba da ima i da vizuelnu ulogu, odnosno treba voditi računa da ona i kao objekat bude lijepo urađena jer će na kraju krajeva postati kao jedna skulptura u prostoru. U ovom slučaju nije predviđena cjelokupna njena izgradnja ovim projektom”, dodao je Kovačević.

Kancelarija za upravljanje javnom imovinom, kako je istakao još, trenutno ima oko 90 manjih ili većih projekata, od izgradnje čitaonica, igrališta, parkinga, fiskulturnih dvorana, škola i slično.

“Sada završavamo dosta veliki objekat, zgradu za boračku populaciju na Novom Brčkom, nekoliko fiskulturnih dvorana, a radimo i za druga odjeljenja. Između ostalog, tu je i rekonstrukcija Sportskog centra, odnosno tribina u Gornjem Rahiću, a imamo i obezbijeđenu tehničku dokumentaciju za natkrivanje tribine jug na fudbalskom klubu “Izbor” u mjesnoj zajednici Broduša, za šta je jedan tender već bio, ali nije prošao zbog nedostatka sredstava”, pojasnio je Kovačević.

Govoreći o projektu izgradnje Kamernog teatra, još uvijek se rješavaju imovinsko-pravni odnosi, s tim da je moguće da će doći ponovo do izrade glavnog projekta jer je došlo do zastarjevanja postojeće dokumentacije.

“Taj projekat je rađen prije desetak godina, i u njemu su određena tehnička rješenja danas realno prevaziđena”, dodao je Kovačević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.