Arhiva

Implementacija projekta EU u vezi sa borbom protiv korupcije

Predstavnici organizacije Transparency International BiH boravili su juče u Brčkom gdje su održali radni sastanak s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH dr. Antom Domićem koga su upoznali s početkom implementacije projekta “Jačanje integriteta i dobrog upravljanja za efikasnije provođenje strategije za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini od lokalnog do državnog nivoa”.

Ovaj projekt koji je finansirala Delegacija EU trajat će 24 mjeseca, a podrazumijeva provedbu detaljne procjene sistema integriteta u jedinicama lokalne samouprave na osnovu metodologije koju sačinjava Transparency International. Metodologija je globalno testirana i zasnovana je na participatornom pristupu te podrazumijeva učešće ključnih lokalnih aktera u istraživanju. Krajnji cilj procjene je ukazivanje na određene slabosti u lokalnom sistemu i pružanje preporuke za njihovo otklanjanje. Tokom razgovora gradonačelniku su predočeni ciljevi i planirana projektna dinamika istraživanja koje će biti provedeno u Brčko distriktu BiH. Naime, istraživanje –procjena sistema integriteta lokalne samouprave ima za cilj da ocijeni postojanje i efikasnost procedura i mehanizama za podsticanje transparentnosti, odgovornosti i integriteta s ciljem suzbijanja korupcije na lokalnom nivou pri čemu nude preporuke za dalje unapređenje.
Gradonačelnik Domić je iskazao zainteresovanost za ovaj projekt ističući kako se nada da će provođenje tog istraživanja na području Distrikta biti što relevantnije kako bi se postigli što pouzdaniji rezultati te je zadužio glavnog koordinatora Vlade Nenada Kojića za posrednika tokom realizacije ovog projekta.
Izvor: bdcentral.net

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button