RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Izrael odobrio gradnju 700 domova za Palestince i 6.000 za jevrejske naseljenike

Izrael je odobrio izgradnju 700 domova za Palestince i 6.000 za jevrejske naseljenike na dijelu okupirane Zapadne obale koji je pod izraelskom kontrolom, saopštio je jedan izraelski zvaničnik.

On je potvrdio da je dozvola data sinoć na sastanku užeg sastava vlade zaduženog za bezbjednost, prije posjete visokog savjetnika predsjednika SAD-a Džareda Kušnera Bliskom istoku.

“Bezbjednosni kabinet je jednoglasno odobrio 700 domova za Palestince i 6.000 za Izraelce u zoni C”, rekao je anonimni zvaničnik, ali nije obelodanio da li se radi o novoj izgradnji ili će neke kuće dozvolu dobiti retroaktivno, prenio je FP.

Područje C u kojem se nalaze jevrejska naselja je pod izraelskom bezbjednosnom i civilnom kontrolom.

Izrael rijetko daje dozvole za izgradnju Palestincima u tom području koje čini 60 procenata okupirane Zapadne obale.

Palestinci namjeravaju da osnuju svoju nezavisnu državu na čitavoj toj teritoriji.

Izrael sada rutinski ruši palestinske kuće koje smatra nelegalnim.

Dozvole za izgradnju, iako ograničene i neuravnotežene s brojem odobrenih domova za jevrejske naseljenike, omogućiće premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da kaže da ulaže napor kako bi doprinio diplomatskoj inicijativi SAD-a.

Američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman je u intervjuu za CNN pohvalio potez Izraela.

On je takođe rekao da mirovni plan američke administracije teži “palestinskoj autonomiji” i samoupravi, ali nije išao tako daleko da podrži osnivanje palestinske države.

Izraelski mediji navode, da će Kušner na sastanku s arapskim liderima reklamirati odobrenje Izraela u uvjerenju da može da doprinese prihvatanju američkog prijedloga za izraelsko-palestinski mir.

Taj prijedlog su Palestinci unaprijed odbacili i nisu prisustvovali skupu u Bahreinu u junu kada je predstavljen ekonomski aspekt inicijative.

Oni bojkotuju administracijuSjedinjenih Američkih Država (SAD) otkako je Donald Tramp (Trump) priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine i uskratio im novčanu pomoć.

Izvor: Beta

Foto: Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Izraelske snage ubile novinarku Al Jazeere

Radio Brčko

Izrael zatvorio obalu Sredozemnog mora zbog izlivanja nafte

Radio Brčko

Krišto: Napad na Sinagogu-napad na cijelo čovječanstvo

Radio Brčko