RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Kako žive Makedonci u Brčko distriktu?

U Brčko distriktu trenutno živi preko stotinu Makedonaca zbog čega se prije četiri godine ukazala potreba formiranja Udruženja koje bi djelovalo u svrhu promocije i očuvanja makedonskog društvenog života i kulture u Posavini, a na čije tlo su stigli nakon Drugog svjetskog rata. Udruženje je dobilo naziv “Makedonac Vardar” Brčko distrikt i vodi ga predsjednica Todorka Jovanović, inače članica Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Todorka Jovanović

Ona kaže da se za Makedonce u Brčkom vrlo malo vodi računa jer ih je većina nezaposlena. “Kada je u pitanju Brčko distrikt, Zakon o nacionalnim manjinama koji je donesen 2003. godine, uopšte se ne sprovodi. Prema zakonskoj regulativi, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na sredstva iz budžeta svake godine, kao u RS-u i FBiH”, kaže Jovanovićka, nastavljajući da su se u vezi s ovim pitanjem više puta obraćali  predstavnicima vlasti.

Ovim povodom, ona je predstavila prijedlog projekta “Sedmica makedonske kulture u Brčkom distriktu” koji su aplicirali prema Javnom pozivu brčanske Vlade za financiranje i sufinanciranje iz proračuna Distrikta. Riječ je o prvom ovakvom projektu na našim prostorima, nastalom s ciljem promoviranja tradicije i kulture Makedonije i Makedonaca kao nacionalne manjine. Program manifestacije predviđa prikazivanje makedonskih fimskih projekcija, večer pjesama i igara, uz učešće kulturno-umjetničkog društva iz Makedonije, te druge aktivnosti.

“Projekt se treba narednog mjeseca realizirati ako Odjel za administrative poslove dodijeli neophodna sredstva”, napomenula je Jovanovićka.

Javni poziv resornog Odjela još uvijek je u tijeku. Konačna lista udruženja čiji će projekti biti sufinancirani bit će objavljena u narednih nekoliko dana.

Iako intenzivno djeluje četiri godine, makedonsko udruženje „Vardar“ nastoji, zavisno  od financijskih mogućnosti, u svojim prostorijama svakodnevno organizirati druženja, te biti na raspolaganju svojim članovima. Zaposleni u Udruženju su uglavnom volonteri i raspoređeni su na poslovima administracije

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!