RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Kанађанин тражи 200 милиона долара одштете од Хрватске

Канађанин норвешког поријекла Хакон Корсгард тражио је пред Центром за инвестиционе спорове у Вашингтону при Свјетској банци 200 милиона долара одштете од Хрватске, јер Загреб не признаје његово власништво над око 20 некретнина које је купио од српских предузећа и друштава на Јадрану и Загребу, пишу београдске “Вечерње новости”.

Корсгард сматра да ће му битно помоћи и уредба америчке администрације која штити приватно власништво у свим дијеловима свијета.

Лист сазнаје да је међу вриједним некретнинама велика зграда некадашњег представништва крагујевачке “Заставе” у Загребу, као и одмаралишта Феријалног и хотелског савеза Србије и Црне Горе на Корчули.

Хрватска ову имовину сматра својом, будући да ју је законом експроприсала још 1992. године.

Крајем прошле године Корсгард се обратио арбитражи у Вашингтону за шта се у Хрватској сазнало 10. августа, када је објелодањен годишњи извјештај Државног тужилаштва достављен хрватском парламенту.

Ријеч је о деветом активном арбитражном спору против Хрватске покренутом при Арбитражном суду који је основан према Правилима Комисије УН за међународно трговачко право.

Хрватско државно тужилаштво је у одговору на тужбу навело став да власничка права није могуће стицати директно на основу Анекса “Г” Споразума о сукцесији, без склопљеног билатералног уговора.

Такве уговоре Загреб је склопио са Љубљаном и Скопљем, али не и са Београдом и Сарајевом, због чега фирме из БиХ и Србије воде стотине спорова у Хрватској за повраћај имовине, које по правилу губе.

“Новости” истичу да је Корсгард Канађанин, а не Србин, па би мого имати више среће, а да очекује побједу најбоље говори податак да је у арбитражу до сада уложио два милиона долара.

Предсједник Удружења “Отета имовина”, адвокат Зоран Ристић, са којим је Корсгард у контакту, рекао је “Новостима” да је овај Канађанин прво пред хрватским правосуђем тражио надокнаду, али безуспјешно.

“Наруку ће му вероватно ићи и наредба број 13818 коју је прошле године потписао амерички предсједник Доналд Трамп. Овом наредбом дозвољава се блокада имовине и визна рестрикција Американцима и странцима који су учесници или саученици у кршењу људских права”, каже Ристић.

Према његовим ријечима, наредба се односи на садашње или бивше владине службенике, као и особе које раде у њихову корист, а који су одговорни за корупцију и уништавање и отимачину државне и приватне имовине.

Тако би се, на примјер, могао забранити улазак у Америку хрватском премијеру Андреју Пленковићу, наводе “Новости”.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U poslednjih deset godina Hrvatska izgubila pola miliona radnika

Radio Brčko

Hrvatska: Čeka se obdukcija muškarca koji je preminuo nakon vakcinisanja “AstraZenecom”

Radio Brčko

Hrvatska: Pokvareni brod se približava kopnu

Radio Brčko