RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Komšić: Održati stabilnost u regionu i kontrolisati migracije

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas da je neophodno održati stabilnost u jugoistočnoj Evropi i kroz saradnju zajedničkim mehanizmom lakše kontrolisati nezakonite migracione tokove koji su zadesili sve zemlje regiona.

“Samo ćemo zajedno lakše i efikasnije suočiti se sa izazovima koji su pred nama i na taj način pokazati da prostor jugoistočne Evrope svakako pripada EU”, rekao je Komšić na Jahorini na plenarnoj sesiji samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/ kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi.

On je pozvao sve učesnike da učine dodatne napore i pronađu način da riješe otvorena pitanja u korist svih građana.

Komšić je ocijenio da je saradnja članica SEECP-a veoma dobra i da ima prostora da se radi na rješavanju mnogih otvorenih pitanja, čime će dodatno biti unaprijeđeni dobrosusjedskih odnosi.

On je naglasio da još više treba raditi na usaglašavanju lokalnih pravnih sistema sa evropskom tekovinom i pokazati spremnost za primjenu evropskih standarda u svim oblastima.

Komšić je naglasio da je BiH jedan od osnivača ovog međunarodnog regionalnog foruma koji je u proteklom periodu proizveo mnogo pozitivnih efekata.

On je iskazao zadovoljstvo što BiH već drugi put ima priliku da predsjedava ovim procesom, te se nada da je to ostavilo niz pozitivnih efekata, a posebno u oblasti regionalne saradnje, što je jedan od važnijih principa EU.

“Razvijanjem regionalne sarade i dobrim susjedskim odnosima šaljemo poruku da ovaj region može biti dijelom integracionih procesa, posebno onih koji BiH vode ka NATO-u i EU”, rekao je Komšić.

On je podsjetio na nekoliko najvažnijih ciljeva ovog procesa, kao što su razvoj bezbjednosti, dobrosusjedskih odnosa, intenziviranje multilateralne, ekonomske i trgovinske saradnje u regiji, a posebno prekogranične saradnje, poboljšanje komunikacije, borbu protiv trgovine ljudima i terorizma.

Na Jahorini se danas održava plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/, kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi.

Među učesnicima samita su premijer Srbije Ana Brnabić, predsjednik Turske Redžip Tajip Erdogan, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Albanije Iljir Meta, te premijer Bugarske Bojko Borisov.

Samitu prisustvuju i rumunski ministar istraživanja Nikolae Hurduk, državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu inostranih i evropskih poslova Zdravka Bušić, te ambasadori Grčke u BiH Georgios Iliopulos i Slovenije Zorica Bukinac, predstavnik Moldavije Oleg Culea, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Majlinda Bregu i zamjenik generalnog direktora Evropske službe za spoljne aktivnosti Angelina Ajhorst.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Komšić: Hrvatski predsjednik je razočarao, ali i uvrijedio brojne građane BiH

Radio Brčko

Комшић сутра у Ватикану приватној аудијенцији код папе Фрање

Radio Brčko

Milanović izjavio da Komšić parazitira na hrvatskom biračkom tijelu

Radio Brčko