RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Do kraja godine čisti vodotoci u Distriktu

Vodotoci i kanalska mreža na području Brčko distrikta do kraja ove godine bi trebali biti skoro u potpunosti očišćeni. Za ove namjene će biti utrošeno preko dva milijuna maraka kreditnih sredstava Svjetske banke.

Šefica Pododjela za šumarstvo i vodno gospodarstvo Vlade Brčko distrikta, Ljiljana Zenunović je izjavila da je do sada očišćeno ili sanirano oko 60 posto planiranih vodotoka i kanalske mreže, a, radi se prvenstveno o uklanjanju niskog rastinja i drveća koji ometaju vodotok, sanacija odrona te izmuljavanje riječnih korita, što je posebno karakteristično za staro korito rijeke Tinje.

„Mi smo dobili kreditna sredstva u iznosu od 500.000 maraka za sanaciju kanalske mreže, objeda i izgradnju mosta na kanalu Smrdulja, te oko 1.780.000 maraka je za čišćenje vodotoka. U okviru čišćenja vodotoka obuhvaćeno je osam rijeka i potoka. Trenutačno su u realizaciji ugovori na čišćenju korita rijeka: Brke, Zovičice, potoka Govneč i Blizna, Starog korita rijeke Tinje, i sanacija oštećenja gravitacijskog ispusta na ustavi u Vučilovcu, te odvodnih kanala“, precizira Zenunovićeva.

Prema kreditnom ugovoru cijeli posao se mora okončati do kraja ove godine. Stoga, čim vremenski uvjeti omoguće, odnosno s ranim proljećem intenzivirati će se ponovno radovi na čišćenju vodotoka i kanalske mreže.

„S obzirom da su ugovori zaključeni u devetom mjesecu 2017.godine, a za kanalsku mrežu u jedanaestom mjesecu, na nekim od vodotoka privremeno su obustavljeni radovi zbog zimskih uvjeta, a na nekim se ipak obavljaju sitni radovi poput uklanjanja granja i otklanjanja nedostataka na dijelu gdje su očišćeni. Kanalska mreža i most na Smrdulji još nisu ni započeti s obzirom da je ugovor zaključen pred samu zimu. Očekuje se da će se u proljeće, čim vremenski uvjeti omoguće, odmah krenuti sa izvođenjem tih radova, koji bi se mogli završiti do sredine ljeta“, kaže Zenunovićeva

Projektom je također predviđeno i čišćenje vodotoka rijeke Tinje uzvodno od mosta u Goricama, također korito rijeke Lomnice i potoka Jaruga na tri lokacije. Stoga će do kraja ovoga mjeseca biti potpisan ugovor za početak radova i na tim lokacijama, a završetak radova je predviđen do kraja godine.

Čišćenjem vodotoka prikupljene su velike količine drvne mase. Procjena je da će do kraja radova biti prikupljeno preko 2.000 metara kubnih ogrijevnog drveta. Sve će se to podijeliti građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

„Sva drvna masa koja je u privatnom vlasništvu bit će dodijeljena vlasnicima da je preuzmu, a drvna masa koja je u vlasništvu Brčko distrikta se deponira u bivšoj vojarni u Krepšiću. Trenutačno imamo lagerovano 1.300 metara kubičnih drveta, a do kraja svih radova to će biti preko 2.000 kubika drveta“, naglašava Zenunovićeva.

Sa završetkom radova na čišćenju i sanaciji vodotoka u značajnoj mjeri će se smanjiti rizik od ponovnih katastrofalnih posljedica eventualnih poplava. Preduvjet tome je da se održavanje vodotoka mora nastaviti i dalje, naglašavaju stručnjaci.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.