RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Лајчак: Jедан народ не може бити прегласан ако се жели сачувати БиХ

Ако се жели сачувати БиХ мора бити задржан принцип да један народ не може бити прегласан и избачен из игре јер би то било веома опасно за ову земљу, упозорава предсједавајући ОЕБС-а Мирослав Лајчак.

Лајчак наглашава да је прошло вријеме када је одлуке, умјесто политичара у БиХ, доносила међународна заједница и истиче да циљ није наставак неког међународног протектората, већ помоћи да БиХ постане потпуно самостална.

Он је напоменуо да међународна заједница више треба да савјетује и буде медијатор, а мање одлучује.

Лајчак, који је и министар иностраних послова Словачке, рекао је за “Вечерњи лист”, издање за БиХ, да је на овим подручјима постигнут успјех када су САД и ЕУ нашли заједнички језик и наступали координисано.

Он сматра да је добар сигнал именовање Метјуа Палмера за специјалног америчког представника за западни Балкан јер САД имају ауторитет у овом региону.

“С друге стране, ни амерички изасланик не може понудити ништа боље од европске перспективе, тако да именовање Палмера доживљавам као један импулс за ЕУ да се више активира”, нагласио је Лајчак.

Он је додао да у Европи није рјешено ни питање миграната, а 2015. године је донесена наивна и штетна одлука о отварању свих граница.

Према његовим ријечима, дошло се у ситуацију да угледни бизнисмен из Турске мора за визу мора приложити 20 докумената, док је, истовремено, свакодневно примано на хиљаде људи, а да се није имало појма ко су они.

“Ми треба да нађемо европско рјешење и БиХ мора бити дио тог рјешења”, поручио је Лајчак.

Извор: СРНА

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Dodik i Čović sa Lajčakom razgovarali o aktuelnoj političkoj krizi u BiH

Radio Brčko

Lajčak i Vučić dogovorili nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Radio Brčko

Džaferović i Lajčak razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji i kandidatskom statusu BiH

Radio Brčko