RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Na Trgu mladih obilježen Svjetski dan bubrega

Članovi Udruge kroničnih bolesnika „BUBREG“ Brčko distrikt okupili su se danas na Trgu mladih povodom  Svjetskog dana bubrega koji se obilježava svakog drugog četvrtka u ožujku.

Hadžip Karamujić, predsjednik Udruge ukazao je na važnost ovog problema u društvu, prevenciju bolesti, dijaliznih pacijenata Brčko distrikta i rad Udruge koja, nažalost, još uvijek nema čak ni svoje prostorije.

„Moto ovogodišnje akcije je „Bubrežna bolest i gojaznost“. Pored toga što promoviramo zdrav način života, želimo skrenuti pažnju i na gojaznost, koja poput visokog tlaka, može biti uzročnik bubrežne bolesti. Naše Uduženje okuplja oko 100 članovu, od kojih je 69 dijaliznih pacijenata, osam transplantiranih, te tri pacijenta koji putem Otvorene mreže čekaju na transplantaciju bubrega“, ističe Karamujić, dodajući da je danas očekivao predstavnike društveno-političke zajednice i brčanskog dijaliznog Centra.

predrag clanak
Predrag Peranović

Predragu Peranović (58)  izvšena je kadaverična transplantacija bubrega u Moskvi 2009. godine. Njegova transplantacija koštala je oko 130.000 maraka, čije je troškove jednim dijelom finacirao brčanski Fond zdravstvenog osiguranja. Danas se, kaže, dobro osjeća, ide na redovite kontrole, a  ovim povodom je istaknuo da BiH treba slijediti primjer Srbije, koja je nedavno ušla u organizaciju Eurotransplant . Za to je na državnoj razini potrebno uskladiti i urediti jedinstven Zakon o doniranju organa.

Savo Petričević, jedan je od pacijenata koji čeka transplantaciju bubrega, za koju je potrebno 80.000 maraka. Zahvaljujući građanima, nevladinom sektoru i svim humanitarcima, do sada je prikupio 40.000 maraka.

Vedad Berberović obolio je od bubrežne bolesti prije tri godine. Novac za transplantaciju prikupio je i uplatio na račun Otvorene mreže, te čeka poziv za odlazak u jednu prestižnu francusku bolnicu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.