RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nacrt zakona o zabrani pušenja uskoro pred poslanicima

Skupštinska Komisija za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu održala je danas desetu redovnu sjednicu na kojoj su razmatrali izvještaj i zapisnike s javne rasprave o Nacrtu zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima u Brčko Distriktu BiH.

Tomislav Stjepanović, predsjednik Komisije za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu Skupštine Brčko Distrita izjavio je da je protekla javna rasprava održana 23. 11. uz učešće predstavnika Skupštine i Vlade Brčko Distrikta, institucija Distrikta, Privredne komore, NVO, građana i predstavnik kompanije “Philipe Morris” iz Sarajeva.

Prisutni na prošloj javnoj raspravi dali su primjedbe koje se odnose na pitanje koji su to objekti na koje se odnosi zabrana pušenja, s naglaskom uvođenja zabrane pušenja na otvorenim sportskim objektima, te kod ugostiteljskih objekata sa velikim građevinskim preinakama. Stjepanović je iskazao stav da će na narednom skupštinskom zasjedanju u drugom čitanju ovaj zakon biti usvojen.

Lidija Ljubojević, član Komisije je takođe iskazаla očekivanje da će se zakon naći na dnevnom redu narednog skupštinskog zasjedanja, uz određene izmjene u odnosu na prvo čitanje.

“U prvoj fazi primjene morali bismo biti malo fleksibilniji s obzirom na pritisak jednog dijela javnosti, ali vremneom, ne vidim ni jedan razlog da se on ne primjenjuje ubuduće kao i u entitetima, gdje pomenuti zakon, takođe prolazi fazu javne rasprave”, kazala je Ljubojević.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.