RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nadležne komisije PSBiH danas razmatraju budžet za 2019. godinu

Komisija za finansije i budžet kao i Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednicama koje su zakazane za danas Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu.

Taj najvažniji finansijski dokument ove godine nije usvojen zbog zastoja u radu Parlamentarne skupštine te nepotpunog formiranja tog najvišeg zakonodavnog tijela u državi zbog čega su bh. institucije funkcionirale na osnovu odluka o privremenom finansiranju.

Budžet o kojem bi se u prvom čitanju trebao izjasniti sutra i Predstavnički dom, Predsjedništvo BiH kao ovlašteni predlagač tog dokumenta, bh. parlamentu uputilo je na razmatranje 31. jula.

Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plata vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim funkcionerima.

Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Budžet polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2019. do 2021. godine i nakon procedure u Vijeću ministara upućuje se Predsjedništvu BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavio je da će tražiti povećanje Globalnog fiskalnog okvira i politika u BiH za 2020 – 2022. godina te povećanje budžeta i za narednu godinu.

Također, zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) pozvale su državnu vlast da povećaju budžet koji je “zaleđen” na nivou od 950 miliona KM od 2012. godine kako bi se adekvatno odgovorilo različitim izazovima koji su se u međuvremenu pojavili poput migrantske krize.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Poslanici PSBiH danas o budžetu za ovu godinu

Radio Brčko

Zbog nedostatka kvoruma prekinuta hitna sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Radio Brčko