RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Najmanje 3.812 afganistanskih civila ubijeno ili ranjeno u prvoj polovini 2019. godine

Najmanje 3.812 afganistanskih civila ubijeno je ili ranjeno u prvoj polovini ove godine u ratu protiv militantnih grupa, uključujuči i značajno povećani broj žrtava koje su izazvale vladine i trupe pod vodstvom NATO-a, saopćile su Ujedinjene nacije (UN).

Posljednje žrtve su nastradale u vrijeme dok su mirovni pregovori između talibana i američkih zvaničnika o okončanju 18-godišnjeg afganistanskog rata ušli u značajnu fazu. Američki zvaničnici nastoje sklopiti mirovni sporazum prije 1. septembra.

Rat, ipak, još bjesni uprkos diplomatskim naporima, prisiljavajući civile da bježe pod konstantnom prijetnjom da budu metom napada militanata ili da budu uhvaćeni u unakrsnu vatru i postanu žrtve zračnih udara afganistanskih i snaga pod vodstvom NATO-a.

UN-ova misija pomoći u Afganistanu (UNAMA) navodi u posljednjem izvještaju da je najveći broj civila ubijen u kopnenim borbama, a potom u bombaškim napadima i zračnim udarima.

Talibani i pripadnici ISIL-a ubili su 531 i ranili 1.437 Afganistanaca između 1. januara i 30. juna ove godine. Radikalne islamističke grupe namjerno su napale 985 civila, među kojima su vladini zvaničnici, plemenske starješine, humanitarni radnici i vjerski službenici, navodi UNAMA u izvještaju.

UN dodaju da su vladine snage ubile 717 i ranile 680 afganistanskih civila u prvih šest mjeseci ove godine, što je povećanje od 31 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Najmanje 144 žene i 327 djece je ubijeno, a više od 1.000 ranjeno širom zemlje.

U zračnim udarima ubijeno je 519 civila, među kojima je 140 djece.

– Strane u sukobu daju različita tumačenja nedavnih trendova, od kojih svako ima za cilj opravdati vlastitu vojnu taktiku – izjavio je čelnik odjela za ljudska prava u UNAMA-i, Richard Bennett.

– Činjenica ostaje da će samo usredsređeni napori na izbjegavanju civilnih žrtava, poštovanju međunarodnog humanitarnog prava, ali i smanjenje intenziteta borbi, umanjiti obim patnji afganistanskih civila – kazao je.

Američki i ostali NATO vojnici raspoređeni su u Afganistanu u okviru misije obuke, pomoći i savjetovanja afganistanskih snaga u provođenju kontraterorističkih operacija.

Pukovnik Sonny Leggett, portparol američkih snaga u Afganistanu, odbacio je metode i nalaze UNAMA-e, rekavši da je prikupljanje dokaza američkih snaga “opsežnije, potkrijepljeno dokazima i preciznije”.

Leggett, ipak, nije pružio brojke američke vojske o civilnim žrtvama, ali je kazao da američke snage blisko sarađuju s afganistanskim snagama sigurnosti kako bi ih spriječile.

– Mi slijedimo najviše standarde preciznosti i odgovornosti i uvijek nastojimo da ne naškodimo civilima – kazao je Leggett.

Sjedinjene Države pokušavaju dogovoriti sporazum na osnovu koga će se povući strane snage u zamjenu za sigurnosne garancije talibana, uključujuči i obećanje da njihova zemlja neće postati utočište za terorističke grupe.

Talibani kontroliraju polovinu zemlje, više nego ikada otkako su ih svrgnule afganistanske snage pod američkim vodstvom krajem 2001. godine. Oni odbacuju pozive na primirje dok strane snage ne napuste Afganistan.

Predstavnici vlade i talibana nisu bili odmah dostupni kako bi komentirali izvještaj UN-a, prenosi Reuters.

Izvor: www.fena.ba

Foto: EPA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Stoltenberg: NATO odlazi iz Afganistana zajedno sa SAD-om

Дражен Ристић

Kabul napustilo troje državljana BiH

Radio Brčko

Криминалистичка обрада пензионисаног полицајца који је убио сина

Radio Brčko