RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Naknadna isplata grantova za 13 brčanskih udruga

Pododjel za mjesne zajednice i nevladine organizacije u Vladi Brčko distrikta pripremio je Program isplate grantova mjesnim zajednicama i boračkim udrugama, koje su tijekom 2017. kasnile s dostavljanjem izvješća o utrošku sredstava iz 2016. godine, zbog čega nisu dobile novac za rad.

Anica Radić-Savić

Šefica ovog Pododjela Anica Radić-Savić izjavila je da će prema Programu, u skladu s Odlukom o privremenom financiranju, po 20.000 maraka dobiti sedam boračkih udruga, te po 3.300 maraka šest mjesnih zajednica, što je ukupno 160.000 maraka, odnosno sedamdeset posto od ukupnih sredstava na godišnjoj razini.

“Vlada je odobrila ovaj Program iz razloga što su ova udruženja imala poteškoće u vezi obavljanja svakodnevnih aktivnosti i izmirivanja komunalnih troškova”, ističe Radić-Savić,podsjećajući da je riječ o tzv. linearnim grantovima, pozicioniranih u knjizi proračuna.

Iako je rok za dostavljanje izvješća 30.06.2018. godine, a uzimajući u obzir da je prošle godine bilo oko 320 subjekata (nosilaca grantova), ali i činjenicu na već donesen Prijedlog proračuna Brčko distikta za 2018. godinu, ona je podsjetila sve korisnike vladinih grantova da počnu s pripremom izvješća o utrošku sredstava za prethodnu godinu, kako bi dobili nove grantove.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.