RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nakon dvije godine u Sarajevu uklonjen “Kamp heroja”

Približno dvije godine demobilisani borci su proveli u “Kampu heroja” u Sarajevu tražeći svoja prava, no nakon što je usvojen Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, borci su na sastanku odlučili zatvoriti to šatorsko naselje.

Odluka je donesena nakon što su ispoštovani ranije dogovoreni zahtjevi demobilisanih boraca sa ministrom za pitanja boraca u Vladi FBiH Salkom Bukvarevićem. Istog dana kada je Zakon objavljen u Službenim novinama primjerci Zakona su dostavljeni borcima u Kampu nakon čega je donesena odluka da se vrate svojim kućama.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je u izradi Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih saboraca učestvovalo 10 predstavnika boraca, od čega dva iz Kampa. Zakon su jednoglasno usaglasili predstavnici svih političkih partija u Predstavničkom domu PFBiH, predstavnici Vlade FBiH i predstavnici boraca. Za tu namjenu Vlada FBiH je obezbijedila dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Borci iz Kampa su ispoštovali svoje obećanje, a to je da će rasformirati šatorsko naselje nakon što zakon bude objavljen u Službenim novinama Federacije BiH. U tome su zatražili i pomoć od ministra Bukvarevića kako bi bezbjedno uklonili šatorsko naselje koje je podignuto u Alipašinoj ulici. Za tu namjenu angažirano je i vozilo koje je uklonilo postavljene objekte u Kampu.

Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica je nakon skoro 10 godina stupio na snagu 8. augusta i od danas branioci mogu predavati zahtjeve u općinske službe boračko-invalidske zaštite kako bi ostvarili prava definirana Zakonom.

Među brojnim pravima, predviđena je egzistencijalna naknada a uslov je da branilac ima 57 i više godina, da je najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, i da ima mjesečna primanja manja od 170 KM. Obuhvaćeni su i RVI od 20 do 50 posto koji nemaju drugih primanja i oni koji imaju eventualno neka socijalna davanja, saopćeno je iz Ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH.

Izvor: FENA

Foto: https://tv1.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.