RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Njemačka: Izneseni dodatni detalji novog zakona o useljavanju

U središtu novog zakona o useljavanju stručne radne snage u Njemačku su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije izjavio je u intervjuu za Dojče vele državni sekretar u MUP-u Njemačke Štefan Majer i dodao da se ubuduće više neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Njemačke ili neke druge zemlje EU.

Takođe, se ukida i lista takozvanih deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način, istakao je Majer.

Prema njegovim riječima, prema novom zakonu, svako ko je u svojoj domovini stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna – po standardima koji za tu vrstu kvalifikacije važe u Njemačkoj – može pod olakšanim okolnostima da se useli u Njemačku, kako bi radio ili tražio prikladan posao.

Majer navodi da je važno dobro poznavanje njemačkog jezika: u nekim oblastima je dovoljno znati osnove jezika, za zapošljavanje je potreban nivo B1, a za mjesto u obrazovanju B2.

“Nama je važno da se uslovi za dolazak u Njemačku provjere prije planiranog dolaska. To će se obavljati preko diplomatskih predstavništava”, rekao je on.

Državni sekretar u MUP-u Njemačke je naveo da treba napomenuti da postoji i mogućnost dokvalifikacije u Njemačkoj.

“Znači – ako neki stepen kvalifikacije nije dovoljan za izdavanje dozvole za useljavanje radi zapošljavanja onda se tom kandidatu može omogućiti da potrebnu dodatnu kvalifikaciju stekne i u Nemačkoj”, pojasnio je Majer.

On je naglasio da pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana nema veze s novim zakonom o useljavanju stručne radne snage.

“Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika”, rekao je Majer i dodao da je to dovelo do toga da za nekvalifikovane radnike obrada podataka traje vrlo dugo.

“Ne bih rekao da će u svim predstavništvima doći do gužvi i zastoja – jer se novi zakon ciljano obraća samo kvalifikovanim radnicima”, istakao je on.

Na pitanje koje pravilo će imati prednost, s obzirom da pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana ističe krajem 2020, državni sekretar u MUP-u Njemačke kaže da pravilo o zapadnom Balkanu nije ni sa čim povezano sa novim zakonom.

“Još nije odlučeno da li će ovo pravilo biti produženo”, rekao je Majer i dodao: “Narednih mjeseci ćemo, i to ne samo u Ministarstvu unutrašnjih poslova, intenzivno da se bavimo pitanjem, da li produžiti ili ne”.

On je naveo da ko ispunjava uslove za useljavanje po oba pravila može da izabere ono koje je za njega povoljnije.

“Ako neko ne ispunjava zahtjeve za useljavanje po novom zakon onda za tu osobu još uvek postoji mogućnost useljavanja u Njemačku na osnovu pravila o zapadnom Balkanu”, istakao je Majer.

Izvor: www.atvbl.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Njemačka vapi za radnicima, a konzulati od danas uvode sistem lutrije

Radio Brčko

Njemačka: Majka otrovala petero djece lijekovima pa se bacila pod voz

Radio Brčko

U Njemačkoj stanovi i građevinsko zemljište skuplji nego ikad

Radio Brčko