RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Njemačka traži njegovatelje na Kosovu

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija – CDU) boravio je na Kosovu, gdje je pokušao privući njegovatelje za bolnice i staračke domove u Njemačkoj.

Tom prilikom je potpisan dokument o pojačanoj saradnji na području zdravstvenih sistema.

“U Njemačkoj su nam potrebni dobro obrazovani stručnjaci i iz inostranstva, a mi istovremeno možemo Kosovu pomoći u izgradnji sistema zdravstvenog osiguranja”, poručio je njemački ministar zdravstva preko Twittera.

On je ocijenio kako “obje strane” mogu profitirati od ove saradnje.

‘Ne otimamo stručnjake Kosovu’

Potpisani ugovor o saradnji na području zdravstva bi trebao ubrzati iseljavanje njegovatelja sa Kosova u njemački zdravstveni sistem.

Istovremeno bi trebala biti pojačana saradnja na području kvalifikacije, zdravstvenog osiguranja, zdravstvenog menadžmenta i priznavanja kvalifikacija u inostranstvu.

Sporazum s Kosovom bi trebao, kako je naglasio Spahn, poslužiti kao model za slične ugovore s ostalim državama.

Spahn je naglasio kako cilj sporazuma nije “Kosovu oteti stručnjake iz područja brige i njege”.

“Na Kosovu ima mnogo mladih nezaposlenih. Radi se o tome da sarađujemo sa zemljama koje školuju previše stručnjaka u ovom području, a to je upravo slučaj na Kosovu”, rekao je njemački ministar.

Povjerenik Savezne vlade za pitanja vezana uz sektor brige za starije, bolesne i nemoćne Andreas Westerfellhaus kritizirao je činjenicu da se za radnu vizu u diplomatskom predstavništvu Njemačke na Kosovu čeka i više od godinu dana.

Ubrzati izdavanje viza

On je zatražio da se postupak izdavanja viza iz konzulata u Prištini prebaci u Njemačku, kako bi se ubrzao taj proces.

Njemačka vlada je najavila nekoliko mjera kojima bi smanjila napetu situaciju na području brige – pored pojačanog useljavanja, predviđen je i porast plata u ovom sektoru.

Prema statistikama, u Njemačkoj je trenutno 3,4 miliona građana ovisno o tuđoj njezi, s tim da ubrzano starenje stanovništva pridonosi rastu ove brojke.

Podaci Saveznog ureda za zapošljavanje pokazuju da poslodavci u prosjeku čekaju gotovo 200 dana prije nego što pronađu odgovarajućeg stručnjaka za upražnjeno mjesto u sektoru njege.

Izvor: Agencije

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Iz BiH najviše namještaja izvezeno u Njemačku

Radio Brčko

Stručnjaci: Njemačkoj će do 2030. nedostajati šest milijuna radnika

Radio Brčko

Njemačka: Berlin se detaljno priprema za “Bregzit”

Radio Brčko