RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Nova Strategija razvoja Brčko distrikta usklađena sa europskom metodologijom

Vlada Brčko distrikta na jutrošnjoj sjednici je usvojila projekat za izradu Strategije razvoja Brčko distrikta u razdoblju od 2018. do 2025. godine. Taj dokument će biti usklađen sa onim koji se donose na državnoj razini, ali i razini Europske unije. Jedna od novina će bit formiranje sektora za strateško planiranje koji će djelovati pri Uredu gradonačelnika.

Šef Odjela za gospodarski razvitak brčanske Vlade, Pero Gudeljević je rekao da će se novi dokument Strategije razvoja izraditi po jedinstvenoj metodologiji kakva se koristi na razini države, ali i Europske unije.

„U izradi tih projektnih zadataka nam je pomogao UNDP i vjerujemo da će Strategija, koja će biti donesena u ovoj godini, odgovoriti svom zadatku na način da će potaknuti razvoj Brčko distrikta u svim njegovim dimenzijama. Dakle, i u ekonomskom, društvenom, prostornom i ekološkom pogledu, što je zadatak svake Strategije razvoja“, kaže Gudeljević.

Prema Gudeljevićivim riječima, dosadašnji dokument Strategije istekao je s krajem prošle godine, ali njegov učinak, odnosno realiziranost ostali su relativna nepoznanica jer nije bilo kvalitetnog mehanizma praćenja realizacije.

“Nova strategija predviđa da se, u okviru Ureda gradonačelnika, formira jedna nova jedinica za strateško planiranje koja će biti instalirana upravo u Uredu gradonačelnika zbog bolje komunikacije. Ta jedinica za strateško planiranje će imati specijalizirani zadatak da prati realizaciju strategije razvoja, kao i da, u budućnosti, bude nosilac predlaganja novih strategija koje će trebati biti urađene”, dodaje Gudeljević.

Jedna od novina nove Strategije razvoja Brčko distrikta jeste da se taj dokument donosi na razdoblje od sedam, umjesto dosadašnje prakse od deset godina, kaže Gudeljević i pojašnjava:

“Strategija treba da ima vremenski okvir kakav imaju entitetske i strategije Bosne i Hercegovine, a time se prate i strategije razvoja na prostoru Europske unije.”

Kada je riječ o prioritetima koji bi trebali biti zastupljeni u novom dokumentu Strategije, Gudeljević kaže da će to biti sva područja koja su bitna za razvoj Brčko distrikta. A da bi se točno znalo koji su to prioriteti, prikupit će se informacije iz nadležnih vladinih odjela i drugih tijela o tome što su konkretni zahtjevi lokalne zajednice.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.