RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Novi vrtić za oko 100 mališana gradit će se na Ilićki

Ministar financija Republike Srpske Zoran Tegeltija i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić danas su potpisali sporazum o izgradnji dječjeg vrtića u brčanskom naselju Ilićka. Sredstva u iznosu od 500.000 eura osigurala je Republika Srbija. 

Iako je prvobitna ideja bila da se vrtić gradi u Srpskoj Varoši, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i potrebe da se što ranije krene u proceduru, odlučeno je da lokacija bude na Ilićki. Ovo je danas potvrdio gradonačelnik Milić, te najavio da su pripreme u vezi s dobivanjem građevinske dozvole za objekt u punom jeku.

“Ovaj sporazum propisuje metodologiju trošenja sredstava. Bitno je da se na ovaj način obezbjeđuje transparentnost i da će projekat biti realizovan u skladu sa zakonskim propisima Brčko distrikta, uz podršku i kontrolu Vlade Republike Srpske”, istaknuo je Milić, precizirajući da će objekt površine od oko 1.000 kvadrata biti namijenjen za boravak stotinu djece.

Ministar Tegeltija, u ime Vlade RS-a, izrazio je zadovoljstvo što su brčanski gradonačelnik i njegovi suradnici izvršili sve potrebne pripreme za potpisivanje sporazuma. Istakuo je da su ova sredstva dio velikih ulaganja Republike Srbije u našu zemlju.

“Vlada Republike Srbije izdvojila je pet miliona eura za projekte u RS-u i Federaciji BiH s većinskim srpskim stanovništvom”, kazao je ministar Tegeltija, navodeći da je njegova današnja posjeta bila dobra prilika da se brčanski gradonačelnik upozna o namjerama Republike Srpske u vezi sa izgradnjom autoceste Banja Luka – Bijeljina.

Gradonačelnik Milić podsjetio je da se paralaleno s realizacijom ovog projekta, a prema potrebama građana, u narednom razdoblju planiraju izdvojiti sredstva iz proračuna Brčko distrikta za izgradnju još dva vrtića.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.