RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Od danas obavezna zimska oprema za vozila

U skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima, od danas pa do 15. aprila naredne godine, na snazi je obaveza upotrebe zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima.

Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima prema navedenom pravilniku, smatra se:

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i koja nemaju više od 8 sjedišta, propisana je sledeća oprema:

-Zimski pneumatici na sva četiri točka sa oznakom «M+S», čija dubina šara na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm.

-Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i da u priboru moraju imati odgovarajuće lance za pogonske točkove.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse, propisana je sledeća oprema:

-Zimski pneumatici na pogonskim točkovima, čija je dubina šare na gazećem sloju najmanje 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci za pogonske točkove i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25-50 kg).

-Gume sa ljetnim profilom čija dubina šare na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm, a u priboru odgovarajući lanci i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25-50 kg).

Pod zimskim uslovima, podrazumijeva se najmanje jedno od sledećih stanja:

-Kada pada snijeg i stvara se kora na kolovozu,

-Kada na većoj površini kolovoza ima ostataka ugaženog i zaleđenog snijega,

-Kada pada kiša i ledi se na kolovozu,

-Kada je kolovoz zaleđen.

Oprema za saobraćaj u zimskim uslovima:

Bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila moraju koristiti i posjedovati propisanu zimsku opremu u periodu od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godine.

Pozivamo vozače da pripreme vozila za vožnju u zimskim uslovima, čime će izbjeći zakonske sankcije za nepoštivanje navedene obaveze, a istovremeno doprinijeti ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!