RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Održana debata na temu “Nasilje u porodici-izvještavanje u medijima”

U organizaciji Udruženja BH novinara – klub Brčko, a u saradnji sa skupštinskom Komisijom za ravnopravnost polova, u Brčkom je danas, zajedno sa predstavnicima brčanskih medija, institucija i nevladinih udruženja koja se bave ovom tematikom, održana debata na temu “Nasilje u porodici-izvještavanje u medijima”.

Predsjednik Udruženja BH novinara-klub Brčko Admir Kadrić kazao je da je osnovni cilj edukacija novinara.

“Bitno je da se mi novinari ponašamo profesionalno, da pišemo samo ono što je provjereno, da ne pišemo senzacionalistički, kao i da sve događaje koji imaju sudski epilog ispratimo do kraja”, dodao je Kadrić.

Predsjednica Komisije za ravnopravnost polova Skupštine Brčko distrikta BiH, Lidija Ljubojević, istakla je da je cilj debate razmjena iskustava na ovu temu.

“Sam Zakon o zaštiti protiv nasilja u porodici, koji bi trebao biti usvojen početkom naredne godine, neće riješiti nasilje u porodici ali će nam pomoći da o njemu pričamo što više. Da osvešćujemo i prosvećujemo naše stanovništvo u smislu da su, bili oni žrtve ili očevici takvog nasilja, obavezni da to prijave nadležnim institucijama”, dodala je Ljubojević.

Ovom prilikom portparol brčanske Policije Halid Emkić, kazao je da je za devet mjeseci ove godine Policija zaprimila 15 prijava iz oblasti krivičnih djela protiv braka, porodice i omladine, od kojih se u 14 slučajeva radilo o nasilju u porodici.

Samir Beganović, portparol brčanskog Tužilaštva, istakao je da je do kraja oktobra ove godine, Tužilaštvu podneseno 19 prijava koje se odnose na krivično djelo nasilje u porodici, od kojih je prijavljeno isto toliko lica, dok je ukupno podignuto i potvrđeno 10 optužnica, što je naravno dalje u proceduri pred sudom.

Neuropsihijatar Devla Baraković preporučila je medijima, sa aspekta struke, da moraju prilikom izvještavanja o nasilju u porodici imati u vidu težinu situacije u kojoj se nalazi žrtva.

“Isto tako se ne preporučuje senzacionalističko izvještavanje, a kada je u pitanju počinilac nasilja, preporučuje se da se isto tako nekotrolisani izlivi agresivnosti, koji se uglavnom pojavljuju kod fizičkog nasilja, kroz medije ne populariziraju”, dodala je dr Baraković.

Mediji, kako je još naglasila, mogu pomoći puno žrtvama ali i struci tako što će educirati stanovništvo, te podizati nivo osjetljivosti stanovništva za ovaj problem koji postoji dajući upute kome se treba javiti, kako bi žrtve znale da u društvu postoji neko ko im može pomoći.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.