RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Okrugli stol „Položaj žena s invaliditetom u Brčko Distriktu BiH – nasilje nad ženama s invaliditetom“

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Komisija za ravnopravnost polova Skupštine Brčko Distrikta održala je danas Okrugli stol „Položaj žena s invaliditetom u Brčko Distriktu BiH – nasilje nad ženama s invaliditetom“.

Ana Kotur-Erkić, aktivistkinja u oblasti prava osoba s invaliditetom koja je govorila o problemima nasilja nad ženama s invaliditetom u BiH kazala je da položaj osoba s invaliditetom nije povoljan.

„Ja moram kazati da su u martu bile preporuke UN- Komiteta za prava osoba s invaliditetom koji su kazali državni Bosni i Hercegovini da mora nešto da poboljša u odnosu prema osobama s invaliditetom“, poručila je Kotur- Erkić.

Prisutni članovi udruženja osoba s invaliditetom iskazali su svoje nezadovoljstvo trenutnim tretmanom njihovog položaja u društvu.

Lidija Ljubojević, predsjednica skupštinske Komisije za ravnopravnost polova zatražila je poštivanje zakona koji treba da se donese i u Brčko Distriktu kako bi se popravio društveni položaj osoba sa invaliditetom.

Ljubojević je iskazala očekivanje skorog usvajanje zakona iz ove oblasti od strane Vlade i njegovo upućivanje u Skupštinu Brčko Distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.