RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Они су дали животе, наше је да градимо нешто боље

“Чувам успомену на покојног оца и његове страдале саборце. Истовремо сам почаствован што је оволики број људи дошао да ода помен нашим прецима који су дали највредније за ово што ми данас имамо. Наше је да градимо нешто боље”- ово је на помену страдалим припадницима Војске Републике Српске и цивилима током ратних дешавања 1992-1995., данас у Вучиловцу, изјавио тридесеттрогодишњи Душко Рулић, син погинулог Недјељка Рулића из Челинца, једног од 70 припадника Челиначке бригаде који су погинули на посавском ратишту бранећи сјеверне границе Коридора.

Душко Рулић

Парастос је, у организацији мјесних одбора БОРС-а у Крепшићу и у Вучиловцу, најприје одржан код Спомен цркве у Крепшићу, а затим и код спомен обиљежја у Вучиловцу који су служили свештеници српске православне цркве брчанског намјесништва.

Предсједник брчанског БОРС-а Живан Илић поново је позвао надлежне правосудне органе да процесуирају одговорне за страдање овог села.
„Ово је дан сјећања на припаднике Војске Републике Српске али и један дио цивила који су изгинули на данашњи дан. Без обзира што су њихове убице дошле из редова регуларне војске Хрватске, за тај злочин нико није одговарао“, истакао је предсједник Илић

Живан Илић

захваљујући се борцима Челиначке и Дубичке бригаде који су заједно са локалним становништвом чували Коридор.

Он је поручио да ће борци из Брчког, док постоје, инсистирати код надлежних органа да се починиоци злочина у Вучиловцу казне, јер како је нагласио, „није нормално да нико не буде одговоран за убијање цивила, заробљених војника, пљачку, рушење и паљење свих објеката у овом селу“.

„Иако смо то ми знали од првог дана, тек је недавном пресудом Хашког трибунала тзв. „шесторци“ потврђено да је и на овим просторима ратовала регуларна хрватска војска. Да је то тако потврђује податак да ратни војни инвалиди из реда Хрвата из Брчког примају инвалиднине из Републике Хрватске, као припадници њихових јединица“, подсјетио је Илић.

Посебно емотивно данашњи дан доживјела је Анђа Микић која је прије 25 година остала без супруга Слађана.

Анђа Микић

„Без супруга сам одгојила троје дјеце, најмлађи син је имао тек 75 дана, једна кћерка 2, а једна 3,5 године. Хвала Богу, успјела сам да их одхраним и подигнем, сад су људи. Након свега само ми је жао што никад нико није одговарао за злочин почињен у Вучиловцу“, казује нам Анђа.

На помену су се окупили представници српских удружења произашлих из отаџбинског рата који су заједно са родбином, те члановима политичких партија из реда српског народа у Брчком положили вијенце и запалили свијеће.

Молитвом су поменули своје страдале ратне другове чланови руководства БОРС-а из Козарске Дубице и Челинца, те њихова родбина и саборци.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!