Arhiva

Osim u domaćinstvima poskupljuje i industrijska struja

Javno preduzeće “Komunalno Brčko”, danas je zvanično potvrdilo da će od 1. januara iduće godine struja u domaćinstvima poskupjeti za 7,6 posto, a malim komercijalnim kupcima za tri posto.

Šef radne jedinice Elektrodistribucija Armin Drapić, pojasnio je da je ovo preduzeće za razliku od prve polovine 2017. godine, posljednjih šest mjeseci imalo izuzetno visoke račune za el. energiju, jer je Elektroprivreda RS-a za Brčko struju nabavljala na međunarodnim berzama pošto su imali lošu proizvodnju el. energije zbog enormnih suša, tako da nisu mogli podmiriti ni vlastite potrebe za strujom.

Adnan Drapić

Zbog lošeg poslovanja “Komunalno” je državnoj regulatornoj komisiji za el. energiju uputilo zahtjev da odobri povećanje cijene el. energije iz univerzalne usluge.

“Nama je zbog lošeg poslovanja bilo potrebno da se cijena el. energij digne za 24 posto za krajnje kupce. Međutim, državna regulatorna agencija je donijela ovakvu odluku tako da će povećanje računa u prosjeku mjesečno iznosti oko tri marke”, dodao je Drapić.

Upravni odbor “Komunalnog” koji je nadležan, kako je dodao Drapić, danas će donijeti odluku i o poskupljenju industrijske struje vjerovatno za oko osam posto, te javne rasvjete za oko tri posto.

Drapić je dodao i to da su zadovoljni procentom napate el. energije, istaknuvši da on iznosi preko 98 posto za sve kategorije, te da je to procenat koji je među najboljima u BiH.

Kada je riječ o gubicima el.energije, istakao je da su oni na kraju ove poslovne godine na historijskom minimumu.

“Napominjem da je danas deset godina ovog javnog preduzeća. Na početku formiranja preduzeća “Komunalno Brčko” gubici su bili oko 25 posto, a sada su 11 posto. To je ogroman uspjeh, pozitivni pomaci i zavidni rezultati prije svega radne jedinice Elektrodistibucija koja se bavi tim aktivnostima”, naglasio je Drapić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button