Arhiva

Откривено 110 особа у покушају илегалног преласка границе, највише Пакистанаца

Начелник Теренске канцеларије “Сјевероисток” Граничне полиције БиХ Драган Кулић изјавио је да је прошлу годину обиљежио посао у области праћења миграција, при чему је откривено 110 лица у покушају илегалног преласка границе, најчешће Пакистанаца, те држављана Авганистана, Индије и Палестинске управе.

“Ово је готово седам пута више него у 2016. години”, рекао је Кулић на годишњој конференцији за новинаре у Бијељини и додао да је најчешћи начин илегалног преласка миграната у БиХ преко жељезничког моста на ријеци Сави у Рачи.

Он је навео да се у региону, за разлику од прије двије године, миграционо кретање измијенило јер више не постоје коридори миграната.

“Сада је ријеч о покушајима преласка мањих група и све чешће су то индивидуални случајеви. Мигранти имају мобилне телефоне путем којих посредством `Гугл мапе` траже мјесто за прелазак границе. Није случајно да је на овом простору једна од критичних тачака жељезнички мост”, истакао је Кулић.

Он је нагласио да мигранти који пређу у БиХ, уз помоћ Службе за странце буду враћени у Србију, те да земље из којих мигранти полазе имају веће проблеме, него Гранична полиција БиХ.

Кулић каже да не постоји проблем када је ријеч о оспособљености полицијских службеника Граничне полиције БиХ за обављање ових послова, али да је потребно запослити још службеника.

“Недостаје нам више од 500 полицијских службеника, а на подручју у надлежности Теренске канцеларије “Сјевероисток”, њих 60″, додао је Кулић.

Начелник Теренске канцеларије “Сјевероисток” Граничне полиције БиХ рекао је да, у односу на 2016. годину, када је забиљежено неколико значајних проналазака оружја на граничним прелазима Орашје и Брод, у прошлој години није било већег кријумчарења.

Кулић је поручио да се добром координацијом функционисања полицијских органа, тужилаштава и судова за неколико мјесеци може добити квалитетно рјешење у области превенције кривичних дјела у БиХ.

Извор: http://www.srna.rs/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button