RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ova vlada najuspješnija, od formiranja Distrikta

Vlada distrikta pod rukovođenjem Ante Domića je do sada, kad je riječ o realizaciji budžeta, najuspješnija od formiranja distrikta. U 2013. budžetski priliv je bio 198.000.000 maraka i sva su sredstva utrošena.

«Ova izvršna vlast najekspeditivnija je bila i u utrošku sredstava kapitalnog budžeta jer je u prošloj godini utrošeno 23.000.000. maraka, što je na godišnjem nivou za 5.000.000 više nego ikada do sada», rekao je prilikom usvajanja Izvještaja o realizaciji budžeta za 2013., na današnjoj sjednici vlade, direktor Direkcije za finansije distrikta, Mato Lučić.

Prednacrt Zakona o unutrašnjoj plovidbi i plovnim putevima BiH, nije dobio podršku, jer je vlada smatrala neprihvatljivim da se ovim zakonom sve nadležnosti i prihodi iz ove oblasti prenose na nivo države BiH, a da distriktu, koji ima i Luku i dio plovnog puta, se ostavljaju dodatne finasijske obaveze. Zbog navedenog, prihvaćen je prijedlog šefice resornog odjeljenja Svjetlane Čivčić.

Odjeljenje za zbjegla i raseljena lica vlade distrikta u 2014. neće, na zajednički račun resornog državnog ministarstva, uplatiti ove godine predviđenih 600.000 maraka. Razlog je činjenica da entitetska ministarstva nisu uključila svoja sredstva ni u budžet od prošle godine. Ovakav zaključak  prihvattila je vlada na prijedlog resornog šefa odjeljenja Rifeta Mujanovića.

Vlada distrikta na današnjoj sjednici dala je saglasnost za dodjelu grantova Ekonomskom fakultetu u Brčkom od 100.000, Poljoprivrednom i prirodno-matematičkom fakultetu, 250.000, te za otvaranje Filozofskog fakulteta- Odsjek za odnose sa javnošću, pri Sveučilištu Mostar, koji treba biti formiran tokom ove godine, 50.000. maraka. «Tako se podržava rad Javnih univerziteta u našem gradu», kazao je obrazlažući prijedlog šef odjeljenja Momčilo Poljić.

Analizirajući akcioni Plan borbe protiv korupcije unutar Odjeljenja za Privredu sport kulturu i turizam, vlada distrikta je uočila nedovoljne mehanizme kontrole dodijeljenih grantova za zapošljavanje mladih visokoobrazovanih ljudi u privatnim preduzećima. Kako je primjećeno dešava se, unatoč grantu od 13.000 maraka za svako od ovih lica, da im se neuplaćuju doprinosi pa čak redovno ne isplaćuju ni plate. Stoga se i ovdje, zaključila je vlada, moraju uvesti hitni i efikasni mehanizmi kontrole.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.