RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Парастос за 52 страдалих Срба у Горњим Дубравицама

У Горњим Дубравицама данас је одржан парастос за девет погинулих бораца ВРС и цивила из овог села у отаџбинском, те за 43 страдала становника српске националности у другом свјетском рату.

На парастосу погинулим српским војницима и цивилима из Горњих Дубравица Ђорђе Крстић, предсједник мјесног одбора БОРС-а у овом селу подсјетио је на тежак положај демобилисаних бораца .
„Већ неколико година ми половином октобра служимо парастос за 52 страдала становника из овог села у посљедња два рата који су били махом цивили. Што се тиче положаја демобилисаних бораца они су запостављени и слободно могу рећи заборављени. На срећу овдје људи живе на селу па имају пољопривреду и боре се за опстанак“, истакао је Крстић..

Сјенима страдале родбине коју су побиле комшије из Челића поклонио се 88- годишњи Митар Драгичевић коме су 1941.године у кући страдали родители, два брата и сестра, те још десетак рођака и комшија. С тугом свједочи о тим трагичним данима.

„Након што су партизани ту испод села потукли домобране непосредно послије тога дошле су усташе из Челића на челу са Рашидом Бегановићем и у родној кући побили ми родитеље, два брата и сестру. Оца ми је убио на кућном прагу, а мајку, два брата и сестру убио је кроз прозор у једној соби. Ту се нису зауставили већ су крвави пир наставили у селу, после су убили Теодора Гајића и горе у Дубравицама још неколико мирних сељана“, рекао нам је Митар Драгичевић који, упркос лошем здрављу, сваке године дође и поклони се сјенима страдалих Дубравичана.

Вијенце и цвијеће на споменик жртвама два посљедња рата, поред родбине, положили су представници борачких удружења насталих након отаџбинског рата те представници политичких партија из реда српског народа.

Парастос је служио свештеник Бранко Ерић.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.